Pasta con le sarde (san sarde)


Recept gekregen van een enthousiaste Pergola deelnemer: "een gerecht dat ik heb overgehouden aan een reis naar Sicilie; een waanzinnig lekkere kakafonie van smaken; op internet vind je talloze variaties; deze versie is zonder sardines ('sarde'), de naam is dus erg misleidend".

Ingrediënten

  • 1/4 kopje olijolie
  • 4 ansjovisfilets
  • 1 middelgrote ui, dun gesneden (lengte brokjes +-2cm)
  • 1 venkelbol, dun gesneden (lengte brokjes +-2cm)
  • snuifje chilipeper
  • 3 tomaten, ontveld en in stukken
  • 1/8 kopje pijnboompitten (of zonnebloempitten)
  • 1/8 kopje rozijnen
  • dikke ronde pasta
  • enkele saffraan draden (niet strikt noodzakelijk)
  • 1/2 kopje broodkruimels, klein gemaakt, getoast

Bereiding
(Gelijktijdig pasta koken, uitmikken dat Pasta iets eerder klaar is) Olie verhitten, ansjovis toevoegen, prakken met vork. Ui, venkel, chilipoeder toevoegen, sauteren tot het glazig is. Tomaten, pijnboompitten en rozijnen toevoegen. Gas laag zetten, 5 minuten koken. Zout en peper toevoegen. Van pastawater 1/2 kopje nemen, hier saffraan in oplossen. Broodkruim toevoegen, alles mengen.

 

Venkelsalade met garnalen en bosui voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 bosje bosui
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte wijnazijn
  • ½ heelepel fijne mosterd
  • ½ theelepel bruine basterdsuiker
  • Zout, versgemalen peper
  • 2 venkelknollen
  • 150 gram garnalen

Bereiding
Maak de bosui schoon en snijd hem in dunne ringen. Klop de olie, azijn, mosterd, basterdsuiker, zout en peper tot een dressing. Snijd de stengels van de venkelknollen af en bewaar het veerachtige groen. Snijd de bodem van de venkelknollen er ruim vanaf en verwijder minstens de twee buitenste stugge "rokken". Snijd de knollen in vieren en snijd de kwarten in zo dun mogelijke reepjes. Meng de garnalen, venkel, bosui en dressing. Schep de salade in mooie schaaltjes en garneer met schijfjes citroen en venkelgroen.

Uit: Spitsuurkoken, Loethe Olthuis

 

Venkelsalade

Ingrediënten

  • 1 a 2 venkelknollen
  • wat rozijnen of mandarijnenpartjes (uit blik)
  • flinke scheut gembersiroop
  • wat kerrie
  • evt. citroen- of sinaasappelsap naar smaak

Bereiding
Maak de venkel schoon en snijd de harde stukken er vanaf. Snijd de venkel in dunne reepjes. Voeg alle andere ingredienten toe en meng alles goed.

 

Venkel in wijnsaus

Ingrediënten

  • 1 a 2 venkelknollen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 80 g geraspte pittige kaas
  • 1 dl crème fraîche
  • boter om in te vetten

Bereiding
Een schijfje van de onderkant van de venkel halen. Venkelgroen afsnijden en apart houden. Venkel afspoelen, in stukken snijden en in de wijn (of water) in 10 min. beetgaar koken. Met een schuimspaan uit de pan scheppen en in een ingevette ovenschaal schikken. Crème fraîche door het kookvocht roeren en over de venkel gieten. Bestrooien met de kaas. 20 min. in een voorverwarmde oven (200°C) gratineren. Lekker met gierst of aardappelen en vis. Garneren met het venkelgroen.

 

Gebakken venkel met walnoten

Ingrediënten

  • 500 g venkel
  • zout
  • 3 eetlepels olie
  • 2 tl venkelzaad
  • versgemalen peper
  • 1 el appeldiksap
  • 40 g walnoten

Bereiding
Halveer de venkelknollen en snijd een stukje uit de harde stronken. Kook de venkel 5 minuten in water met zout. Giet ze dan af en vang 1/8 liter kookvocht op. Laat de venkel goed uitlekken. Verhit de olie in een grote koekenpan, bak de venkel hierin aan en voeg de venkelzaadjes toe. Vermeng het opgevangen kookvocht met zout, peper en appeldiksap, en schenk dit bij de venkel. Laat het drie minuten koken en rooster intussen in een droge koekenpan de walnoten. Verdeel de venkel en de appeldiksapsaus over de borden en strooi de walnoten erover. Serveer met tagliatelle.

 

Venkelsalade met sinaasappel voor 4 personen

Ingrediënten

  • 8 kleine venkelknollen
  • 5 el olijfolie
  • 2 sinaasappels
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 100 g kalamata olijven
  • 2 el grof gehakte munt
  • 1 el grof gehakte bladpeterselie

Bereiding
Oven verwarmen op 200 graden. Venkel in stukjes snijden en besprenkelen met 3 el olijfolie. 40-45 minuten in de oven roosteren. Venkel af en toe omdraaien. Sinaasappels schoonmaken en eventueel velletjes verwijderen. Sap dat vrijkomt opvangen. Dressing maken van 2 el olie, sinaasappelsap en citroensap. Alle ingrediënten mengen, evt. zout en peper en wat extra sinaasappelsap toevoegen.

 

Pompoensoep met venkel en room voor 2 personen

Ingrediënten

  • 400 gram pompoen in stukjes
  • 1 venkelknol, schoongemaakt en in stukjes
  • ½ liter bouillon
  • 1 prei
  • klontje boter
  • 1 dl. melk
  • 1 eetlepel room
  • 100 gram geraspte kaas
  • bieslook

Bereiding
Pompoen en venkel gaarkoken in de bouillon en vervolgens pureren. Prei schoonmaken, in ringen snijden en kort fruiten in de boter. Prei en melk aan de pompoenmassa toevoegen. Soep aan de kook brengen en 5 minuten laten doorwarmen op laag vuur. In kommen schenken en aan elke kom voor het opdienen ½ eetlepel room toevoegen en bestrooien met geraspte kaas en bieslook.
Tip: veel knoflook in deze soep is ook lekker: dan fruiten en toevoegen samen met de prei.

 

Venkelstamppot met garnalen voor 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels
  • 2 grote venkels
  • 1 deciliter melk
  • 25 gram boter
  • 250 gram tilapiafilet
  • 250 gram garnalen
  • 10 zongedroogde tomaatjes, fijngesneden
  • 8 takjes dille
  • peper, zout

Bereiding
Schil de aardappels, was ze en snijd ze in stukken. Kook ze in een ruime pan met water en zout in ca 20 minuten gaar. Snijd de venkel in vieren, haal de harde kern eruit en snijd de venkel in hele kleine stukjes. Kook de venkel in een laagje water met een klontje boter 3 minuten.
Giet de aardappels en de venkel af en vang het kookvocht van de venkel op. Maak met een pureestamper de aardappels en de venkel fijn. Voeg melk en boter toe. Breng op smaak met peper en zout. Voeg op het laatst de garnalen en de gedroogde tomaatjes toe.
Doe het venkelvocht in een koekenpan, laat het even inkoken en leg de tilapiafilet erin. Pocheer de vis 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Schep de stamppot op en leg de tilapiafilet met wat vocht er bovenop. Bestrooi het gerecht met dille.

 

Venkel met tomaten en knoflook voor 2 personen

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 2 grote of 4 kleine venkelknollen
  • 4 tomaten
  • peper, zout
  • 60 gram paneermeel
  • 60 gram geraspte kaas
  • geraspte schil van een citroen

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°. Verhit de olijfolie in een pan en fruit 1 teen knoflook hierin. Snijd de venkel in kleine repen, voeg deze toe en bak ze mee. Roer af en toe met een houten lepel. Voeg, als de venkel gaar is en bruin gaat worden, tomaten en peper en zout toe. Laat alles 5 minuten sudderen en doe in een ondiepe ovenschaal. Meng het paneermeel, de geraspte kaas, de citroenschil en de knoflook en strooi dit over de venkel. Bak het geheel 15 minuten in de oven.

 

Geroosterde wintergroenten

Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.

Ingrediënten

  • Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals venkel, bieten, aardappels, winterpeen, aardperen, pastinaak, knolselderij, pompoen, zoete bataat
  • Olie
  • Peper
  • Zout
  • Evt.takjes tijm of rozemarijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb