Spaghetti met rucolapesto voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 eetlepels pompoenpitten
  • 2 tenen knoflook
  • 75 gram rucola, gewassen en grof gehakt
  • 6 eetlepels olijfolie, extra vierge
  • 2 eetlepels parmezaanse kaas, geraspt
  • 300 gram spaghetti
  • Vijzel of keukenmachine nodig.

Bereiding
In een droge koekenpan de pompoenpitten goudgeel roosteren. In een vijzel de knoflook, de pompoenpitten en de rucola in etappes tot een gladde puree stampen of in de keukenmachine pureren. De olie en de parmezaanse kaas erdoor roeren. Op smaak brengen met zout en peper.
De spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking beetgaar koken. De spaghetti afgieten, de pesto door de warme pasta roeren en over vier warme, diepe borden verdelen. Lekker met extra vlokken parmezaanse kaas of een salade van kerstomaatjes en reepjes kipfilet.

Bron: Smaakmakend, voorjaar 2006

 

Romige soep met rucola

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngesnipperd
  • 1 grote, kruimige aardappel, in blokjes gesneden
  • 1 eetlepel tijm
  • 600 ml kippenbouillon
  • 250 ml slagroom
  • 75 gram rucola, gewassen

Bereiding
In een soeppan de boter verhitten, de ui en de knoflook ca 5 minuten zachtjes fruiten. De blokjes aardappel en de tijm toevoegen. De bouillon en de room erbij schenken, soep aan de kook brengen en op laag vuur ca 15 minuten zachtjes doorkoken. De soep met een staafmixer pureren, naar smaak peper en zout toevoegen.
De rucola over vier warme, diepe borden verdelen. Kokend hete soep erop scheppen en direct serveren. Lekker met crostini van notenbrood met blauwschimmelkaas.

Bron: Smaakmakend, voorjaar 2006

 

Geitenkaassalade met rucola voor 4 personen

Ingrediënten

  • 12 sneetjes witbrood
  • 400 gram zachte geitenkaas in schijven
  • halve krop Rode Batavia of andere sla
  • 60 gram rucola
  • 250 gram kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 el witte-wijnazijn
  • 0,5 dl olijfolie
  • ½ theelepel grove mosterd

Bereiding
Verwam de oven voor op 180°C. Snijd met een vorm een rondje uit elke boterham, niet groter dan de plakken kaas, anders verbranden de randen onder de grill. Leg het brood op een bakplaat en bak het 10 minuten. Snijd de schijven kaas elk in drie plakjes. Leg een plakje kaas op elk rondje brood. Maak op 4 borden een bedje van sla en rucola en leg hier wat kerstomaatjes op. Bak de kaas-en broodrondjes 5 minuten onder de voorverwarmde grill: de kaas moet goudgeel en warm worden. Meng de azijn, olie en mosterd met peper tot een dressing en schenk deze over de sla. Leg drie kaasrondjes op elk bord en bestrooi naar wens met bieslook. Direct serveren.

 

Stamppot van raapstelen en rucola met gepocheerde eieren voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • 100 gram rucola
  • 1 bos raapstelen
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 verse eieren
  • 150 gram roomkaas met knoflook
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 dl. hete melk
  • zout, versgemalen peper

Bereiding
Aardappels schillen, in stukken snijden en met wat zout gaarkoken. Intussen rucola en raapstelen wassen en droogmaken in een theedoek of slacentrifuge.
Een grote pan voor ca 2/3 vullen met water. Azijn en 1 eetlepel zout toevoegen en water tegen de kook aanbrengen, niet laten borrelen. Intussen melk verwarmen. Aardappels afgieten en met de hete melk tot puree stampen. Pan terugzetten op laag vuur en roomkaas en boter door de puree roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Rucola en raapstelen erdoor scheppen.
Een ei in een kommetje breken en voorzichtig in de pan met water laten glijden. Met 2 lepels meteen het eiwit om de dooier vouwen. Rest van de eieren idem. Eieren in ca 4 minuten zachtjes pocheren en op de stamppot leggen.

 

Rucolasalade met walnoten en peren

Ingrediënten

  • 1 bosje rucola
  • 1 krop sla
  • 2 handperen
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram oude kaas
  • 2 eetlepels olie
  • 2 theelepels honing
  • 2 eetlepels mosterd
  • beetje azijn, water, peper en zout

Bereiding
Was en droog de sla en de rucola en snijd ze grof. Meng ze door elkaar. Schil de peren en snijd ze in stukjes. Hak de walnoten grof. Meng beide door de salade. Maak een dressing van de olie, honing, mosterd, azijn, peper en zout en evt. wat water om te verdunnen. Giet de dressing vlak voor het opdienen over de salade.

 

Zomerpasta salade met rucola voor 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram penne
  • ¾ bakje ricotta
  • versgemalen peper
  • bosje rucola
  • bakje kerstomaatjes
  • evt. stukjes gerookte kipfilet

Bereiding
Penne koken. Na afgieten ¾ bakje ricotta er doorheen scheppen en op smaak brengen met flink veel versgemalen zwarte peper. Rucola wassen en drogen. Tomaatjes wassen en halveren. Beide door de pasta scheppen en evt. de kipfilet ook. Lauwwarm serveren als maaltijdsalade.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb