Veldsla met gebakken champignons

Ingrediënten

  • 75 gram gerookte biologische spekblokjes (of baconreepjes)
  • 200 gram veldsla
  • 150 gram kastanjechampignons
  • 2 el olijfolie voor het bakken van de champignons
  • zout en peper uit de molen
  • scheutje droge witte wijn (of balsamico-azijn)
  • 1-2 el rode wijnazijn
  • 2-3 el zonnebloemolie

Bereiding
Het gerookte spek zonder extra vet in een koekenpan op middelhoog vuur knapperig bakken. De veldsla wassen en in een vergiet goed uit laten lekken. De champignons schoonmaken en doormidden of in vieren snijden. 2 el olie in een koekenpan (waar een deksel op past) gloeiend heet laten worden. De paddestoelen erbij, kort omscheppen en bestrooien met peper en zout. Een ruime scheut witte wijn erbij gieten en meteen de deksel op de pan doen. Laat dit 1 minuut staan.
De azijn met de zonnebloemolie, zout en peper mengen. De champignons en het bakvocht verdelen over de veldsla, er de spekjes over strooien en de vinaigrette doorheen mengen.

 

Veldslasalade met appel en geitenkaas

Ingrediënten

  • 1 zakje veldsla
  • 1/2 appel in kleine stukjes gesneden
  • evt. 1/2 wortel, geraspt
  • 100 g (geiten)kaas
  • dressing: 2 eetl. wijnazijn
  • 2 eetl olie, peper en zout
  • 1 theel. zachte honing of appeldiksap
  • 2 eetl. geroosterde zonnebloem- of pijnboompitten

Bereiding
Was de veldsla en meng de stukjes appel en evt. geraspte wortel erdoor. Maak de dressing en meng deze door de salade. Brokkel de kaas over de salade en bestrooi het geheel met geroosterde pitten. Serveer de salade bijvoorbeeld bij een (bruine)bonenschotel.

 

Veldsla met gestoofde uien

Ingrediënten 

  • 100 gram zakje veldsla
  • 2 grote uien
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • zeezout naar smaak
  • 1 scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel tamari
  • 1 eetlepel ahornsiroop of honing
  • 1 eetlepel (appel)azijn

Bereiding
Veldsla wassen indien nodig. Sla in een schaal leggen. Ui op zijn kontje (wortelkant) neerzetten en halveren. Beide helften met de platte kant op de snijplank leggen en met de lijnen van de ui, in 4 partjes snijden. De ui valt in 'blaadjes' uit elkaar. Ui bakken in olie. Een heel klein scheutje water en tijm toevoegen en in een paar minuten gaar stoven. Dressing maken van tamari, siroop en azijn. Dressing over veldsla gieten. Ui over de veldsla verdelen.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb