Spitskoolkoekjes

Ingrediënten

  • 250 gram spitskool
  • 400 gram kruimige aardappels
  • 2 bosuitjes
  • 1 ei
  • 100 gram geraspte kaas
  • zout, peper
  • tarwemeel
  • olie om te bakken

Bereiding
Snijd de spitskool in reepjes. Blancheer ze enkele minuten in kokend water. Schil de aardappels en kook ze gaar in water met zout. Snijd de bosuitjes in smalle ringen.
Stamp de aardappels fijn en meng ze met de geblancheerde spitskool, de bosuitjes, het ei en de geraspte kaas. Breng dit mengsel op smaak met peper en zout. Vorm hiervan 8 ronde platte koekjes en wentel deze even licht door wat tarwemeel. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de spitskoolkoekjes aan beide zijden goedbruin.

 

Gekruide spitskool met makreel

Ingrediënten

  • 200 gram makreel, vers of uit blik
  • 2 rode pepertjes
  • 2 bouillontabletten
  • 2 uien, gesnippers
  • 1 spitskool, gewassen en gesneden
  • 1 theelepel laos
  • 1 teen knoflook, geplet

Bereiding
Fruit in wat olie de uien en knoflook. Dan de overige kruiden en de bouillonblokjes toevoegen en meefruiten. Na 5 minuten de kool en makreel (zonder sap) erbij doen. Goed omroeren zonder de vis stuk te maken. Gaar laten sudderen op een klein vuur.

 

Gerookte schelvis met kool en mosterd voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 savooiekool of spitskool
  • 650 gram gerookte schelvisfilet
  • 3 dl (soja)melk
  • halve ui, gepeld en in ringen
  • 2 laurierblaadjes
  • halve citroen, in plakjes
  • 4 witte peperkorrels
  • 4 rijpe tomaten
  • 50 gram boter of 3,5 el olijfolie
  • 2 el grove mosterd
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en zwarte gemalen peper
  • 2 el fijngehakte verse peterselie om te garneren

Bereiding
Snijd de kool in tweeën, verwijder de kern en snijd de kool fijn. Kook hem in een pan licht gezouten water beetgaar. Laat de kool tot gebruik in de pan. Leg intussen de schelvis in een grote, ondiepe pan en voeg melk, uiringen, laurierblaadjes, plakjes citroen en peperkorrels toe. Breng tegen de kook aan, doe een deksel op de pan en pocheer de vis tot hij gemakkelijk uit elkaar valt. Afhankelijk van de dikte van de filets duurt dit 8-10 minuten.
Neem de pan van het vuur en zet weg. Verwarm de grill voor. Snijd de tomaten horizontaal in tweeën en strooi er peper en zout over. Gril ze lichtbruin. Laat de kool uitlekken, spoel hem af onder koud water en laat eer uitlekken.
Verhit de boter in een ondiepe pan of wok en roerbak de kool 2 minuten. Roer de mosterd erdoor en breng de kool op smaak met peper en zout. Schep de kool in een voorverwarmde schaal. Laat de schelvis uitlekken. Verwijder het vel en snijd de vis in 4 stukken. Leg de vis met een paar uiringen en de gegrilde tomaten op de kool. Sprenkel het citroensap erover. Strooi er peterselie over en serveer.

Bron: Smaakmakend, winter 2005

 

Pancit, oosters gerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram eiermie
  • 1 spitskooltje
  • 200 gram wortelen
  • 150 gram champignons
  • 3 el olie
  • 4 eieren
  • 1 citroen, gewassen
  • gemberpoeder
  • sojasaus
  • peper, zout

Bereiding
Kook de eieren hard. Maak de kool, de wortelen en de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Roerbak in een wok in hete olie de stukjes wortelen, voeg na ca 5 minuten de spitskool toe en na nog 5 minuten de champignons. Bak de groenten gaar. Voeg naar smaak peper, zout en gemberpoeder toe. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en schep ze door de groenten.Voeg naar smaak sojasaus toe en meng alles goed. Snijd de eieren en de citroen in de lengte in vieren en garneer hiermee het gerecht.

 

Spitskool met spek

Ingrediënten

  • 500 gram spitskool
  • 50 gram boter
  • 200 gram gerookt spek
  • 125 gram crème fraîche
  • nootmuskaat

Bereiding
Snijd het spek in reepjes. Maak de spitskool schoon en snijd hem in stukjes. Verhit de boter in een pan en voeg als deze gesmolten is, de spitskool toe. Laat de kool ongeveer een kwartiertje op zacht vuur stoven. Bak intussen het spek in een koekenpan. Doe het spek en de crème fraîche bij de kool en voeg naar smaak nootmuskaat toe. Serveren met aardappelen.

 

Spitskoolstamppot met salami en tomaat

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • zout
  • 600 gram panklare spitskool
  • 1 ui
  • 400 gram salami
  • 4 tomaten
  • 1 bosje verse bieslook
  • 1 el olijfolie
  • 1 dl melk
  • versgemalen peper

Bereiding
Aardappels schillen, in stukken snijden en wassen. In pan met weinig water en zout aardappels en spitskool afgedekt in ca. 20 minuten gaar koken. Ui pellen en snipperen. Salami in blokjes snijden. Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Bieslook boven kom fijn knippen.
In koekenpan olie verhitten en hierin ui en salamiblokjes ca. 3 minuten zachtjes bakken. Intussen aardappels en spitskool in vergiet laten uitlekken. In pan van aardappels melk zachtjes verwarmen. Aardappels en spitskool toevoegen en geheel tot smeuige puree stampen. Salami met beetje van bakvet door stamppot mengen. Tomaat, bieslook en zout en peper naar smaak erdoor strooien.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb