Wortelstamppot  voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 perssinaasappels, schoongeboend
  • 1 kg winterpeen, in stukken
  • 1 kg vastkokende aardappels, geschild en in stukken
  • 6 eetlepels zoute sojasaus (shoyu)
  • 1 of 2 teentjes knoflook, heel kleingesneden of uitgeperst
  • 2 pakken gerookte tofu (à 375 gram)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 bosjes bosui, in ringetjes
  • grillpan of koekenpan

Bereiding
Rasp de schil van de sinaasappels, bewaar de sinaasappels.
Kook de winterpeen, aardappels en de helft van de sinaasappelrasp in een bodempje water met zout met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar.
Pers de sinaasappels uit en roer het sap, de rest van de rasp, de sojasaus en de knoflook tot een saus. Dep de tofu droog en snijd 'm (overdwars) in plakken. Leg de plakken in de saus en marineer ze minstens 10 minuten.
Neem de plakken tofu uit de saus, dep ze evt. een beetje droog en bak ze in een hete, licht ingevette grillpan in 5 minuten per kant gaar. Als je een koekenpan gebruikt, is het misschien nodig de plakken in te smeren met een lepel olie.
Doe de saus waarin de tofu is gemarineerd in een pannetje en laat op hoog vuur 2-3 minuten inkoken.
Giet het peen-aardappelmengsel af en stamp het fijn met de rest van de olijfolie en de helft van de bosuiringetjes.
Verdeel de stamppot over vier borden, leg er een paar plakken gegrilde tofu naast en druppel er wat saus over. Bestrooi het gerecht met de rest van de bosui.

 

Wortelcake

Ingrediënten

  • 250g geraspte waspeen
  • 3 eieren
  • 50 gr rietsuiker
  • flinke scheut olie
  • 125 gr bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 50 gr geraspte kokos
  • 1 el citroensap
  • 1 el kaneelpoeder
  • 125 gr rozijnen
  • 125 gr walnoten
  • beetje boter en paneermeel
  • 200 gr poedersuiker
  • 2 à 3 el heet water

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180°C.Vet een springvorm (of cakeblik) in met een beetje boter en strooi er wat paneermeel in.
Klop de eieren en de suiker dik en romig en spatel daarna de olie erdoor. Voeg nu alle andere ingrediënten toe en roer alles tot een mooi deeg.
Schep het deeg in de vorm, zet in de oven en bak in 30 à 40 min goudbruin.Laat goed afkoelen.
Doe de poedersuiker in een kom en voeg lepeltje voor lepeltje het hete water toe. Niet te veel want dan wordt het glazuur te dun.
Strijk over de afgekoelde cake en laat nog even drogen.

 

Worteltjes met verse gember

Ingrediënten

  • een bos peen
  • 20 gram boter
  • 1 tl vloeibare honing
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en geraspt
  • 1 el sesamzaad, geroosterd

Bereiding
Breng een grote pan met water aan de kook. Schrap de wortels en snijd ze in stukken. Kook de wortels in ca 4 minuten met wat zout beetgaar. Laat ze uitlekken in een vergiet. Verhit de boter in een grote koekenpan en voeg de wortels, honing en gember toe. Bak de wortels al omscheppend 2 minuten. Voeg zout en peper naar smaak toe en strooi het sesamzaad erover. Lekker met gebakken vis.

 

Hartige wortel-cashewnotentaart

Ingrediënten

  • springvorm
  • olie voor invetten
  • 250 gram (gebuild) meel + meel voor bestuiven
  • 150 ml milde olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel zout
  • 100 gram ongeroosterde cashewnoten, grof gehakt
  • 500 gram winterwortelen, in blokjes
  • 1 ui, grof gehakt
  • 1 bouillonblokje
  • 3 grote eieren
  • 100 ml melk
  • 100 gram geraspte kaas
  • aluminiumfolie

Bereiding
Springvorm invetten met olie en met meel bestuiven. Meel met zout en 100 ml olie mengen. 100 ml koud water met 1 theelepel azijn toevoegen en tot een samenhangende bal kneden. Springvorm met deeg bekleden en een opstaande rand van 3,5 cm maken. 20 minuten in de koelkast zetten
Oven op 200°C voorverwarmen. Cashewnoten roosteren in koekenpan. In hapjespan 50 ml olijfolie verhitten. Wortelblokjes en ui toevoegen en 7 minuten heel zachtjes bakken. 150 ml water en bouillonblokje toevoegen, aan de kook brengen, pan van het vuur nemen en alles iets laten afkoelen. Eieren loskloppen en samen met de melk door de groente roeren. De deegbodem met ui bedekken. De cashewnoten en het groente-eimengsel erop schenken en de geraspte kaas erover strooien. De hartige taart 35 minuten midden in de oven bakken, waarvan de laatste 10 minuten bedekt met aluminiumfolie.

Bron: Smaakmakend, winter 2006

 

Lauwwarme salade van wortel met linzen en abrikozen

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 1 ui in dunne ringen
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 500 gram winterwortel, geraspt
  • 50 ml milde olijfolie
  • 1 pot linzen (360 gram)
  • 1-2 el citroensap
  • gemalen chilipeper
  • evt. een afbakstokbrood en 150 gram geraspte kaas

Bereiding
Abrikozen wellen en halveren. Olie verhitten en ui, knoflook en paprika 2 minuten fruiten. Komijn en koriander kort meebakken. Abrikozen en geraspte wortel toevoegen. De uitgelekte linzen erdoor roeren en alles onder af en toe omscheppen warm laten worden. De salade op smaak brengen met citroensap en chilipeper en lauwwarm serveren.
Lekker met afgebakken kaasstokbrood. Daarvoor stokbrood over de lengte voor ¾ opensnijden en met geraspte kaas vullen. Voor het afbakken de beschrijving op de verpakking volgen.

Bron: Smaakmakend, winter 2006

 

Gekruide wortel-sinaasappelssoufflé

Ingrediënten

  • 500 gram waspeen
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 75 gram rietsuiker
  • 1 theelepel kardemom
  • 4 sneden witbrood zonder korst
  • 3 grote eieren
  • ovenschaal van 1,5 l inhoud
  • boter voor invetten

Bereiding
Oven op 175°C voorverwarmen. Ovenschaal met boter invetten. Waspeen afspoelen, in stukken snijden en met 2 dl water in 15 minuten gaar koken. Water afgieten en de waspeen pureren. Wortelpuree met sinaasappelrasp, suiker en kardemom mengen. Brood in kleine blokjes snijden en door de wortelpuree roeren.
Eieren splitsen, eigelen door de wortelpuree roeren. Eiwitten stijfkloppen en door de wortelpuree spatelen. Wortelmengsel in de ovenschaal scheppen en midden in de oven goudbruin bakken. Warem serveren, eventueel met een bolletje vanille-ijs.

Bron: Smaakmakend, winter 2006

 

Pancit, oosters gerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 spitskooltje
  • 200 gram wortelen
  • 150 gram champignons
  • 3 el olie
  • 4 eieren
  • 400 gram eiermie
  • 1 citroen, gewassen
  • gemberpoeder
  • sojasaus
  • peper, zout

Bereiding
Kook de eieren hard. Maak de kool, de wortelen en de champignons schoon en snijd ze in stukjes. Roerbak in een wok in hete olie de stukjes wortelen, voeg na ca 5 minuten de spitskool toe en na nog 5 minuten de champignons. Bak de groenten gaar. Voeg naar smaak peper, zout en gemberpoeder toe. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing en schep ze door de groenten.Voeg naar smaak sojasaus toe en meng alles goed. Snijd de eieren en de citroen in de lengte in vieren en garneer hiermee de het gerecht.

 

Winterse groentesoep

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • ½ venkelknol, fijngehakt
  • 3 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 pastinaak, in blokjes gesneden
  • zout en versgemalen peper
  • 2 tl peterselie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 aardappel, in blokjes gesneden
  • 1,2 l groentebouillon
  • 100 gram diepvrieserwten

Bereiding
Laat de olie smelten en voeg de venkel, de wortels, de knoflook, de pastinaak en het zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en laat het mengsel 10 tot 15 minuten zachtjes bakken. Schep af en toe om. Voeg de tomatenpuree, aardappel en bouillon toe. Meng alles goed. Laat het geheel 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Roer af en toe in de soep.
Voeg de erwten toe en als laatste de peterselie. Breng het geheel aan de kook en dien de soep direct op.


Variatie: vervang de venkel door enkele stengels gehakte bleekselderij. Vervang de erwten door suikermais.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb