Macaroni met courgette

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 courgette
  • 100 gram feta
  • kerrie, peper, zout
  • ca 400 gram macaroni

Bereiding
Kook de macaroni gaar. Schil en snijd de ui en bak hem in een koekenpan. Was de courgette en snijd hem in stukjes. Voeg na enkele minuten de courgette toe en bak deze mee. Voeg, als de groente bijna gaar is, de in stukjes gesneden feta toe en warm deze even mee. Maak het geheel op smaak af met kerrie, peper en zout. In 15 minuten klaar!

 

Gevulde courgette

Ingrediënten

  • 2 grote courgettes
  • 2 el olijfolie
  • 250 gram lamsgehakt
  • 1 fijngehakte ui
  • 2 fijngehakte teentjes knoflook
  • ¼ theelepel kaneelpoeder
  • 50 ml rode wijn
  • 2 in stukjes gesneden vleestomaten
  • 150 gram schapenfeta, aluminiumfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200°C. Halveer de courgettes overlangs en schrap met een lepel het grootste deel van het vruchtvlees eruit. Snijd het vruchtvlees klein. Bestrooi de uitgeholde courgettes met zout en peper en leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal. Bedruppel de courgettes met 1 eetlepel olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak de courgettes 20 minuten in het midden van de oven. Verhit intussen de resterende eetlepel olijfolie in een hapjespan en bak het gehakt hierin rul. Voeg de ui en de knoflook toe en fruit alles zachtjes 5 minuten. Voeg het kaneelpoeder en het vruchtvlees van de courgette toe en bak dit even mee. Voeg de tomaten en de rode wijn toe en laat alles 5 minuten pruttelen. Breng het mengsel pittig op smaak met zout en peper. Haal de courgettes uit de oven en vul de holtes met het gehaktmengsel. Verkruimel de feta erboven en bak de courgettes onafgedekt nog 20 minuten in de oven.

Bron: Smaakmakend zomer 2006

 

Gevulde courgettebloemen

Ingrediënten

  • 125 gram ricotta
  • 60 gram fijngeraspte mozzarella
  • 2 el gehakte bieslook
  • 12 courgettebloemen
  • 40 gram bloem
  • beslag: 125 gram bloem
  • 1 ei, lichtgeklopt
  • 2 dl ijswater
  • olie om te frituren
  • tomatensaus: 1 el olijfolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, gehakt
  • 425 gram tomaten uit blik
  • ½ theelepel oregano

Bereiding
Meng de ricotta in een kom met mozzarella en bieslook. Maak de courgettebloemen voorzichtig open, verwijder de meeldraden en schep het kaasmengsel erin. Sluit de bloemen en draai de uiteinden dicht. Bestuif ze licht met bloem en schud de overtollige bloem eraf. Voor het beslag: doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden, voeg ei en water toe en klop tot alles gemengd is en het beslag geen klontjes meer bevat. Verhit de olie in een grote pan en tot matig heet. Haal de bloemen met een tang door het beslag en laat ze in de olie zakken. Bak de bloemen tot ze net goudgeel zijn en laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm met de tomatensaus. Voor de tomatensaus: verhit de olie in een kleine pan. Fruit de ui hierin in ca 3 minuten glazig. Voeg de knoflook toe en fruit deze 1 minuut mee. Roer de kleingesneden tomaten en de oregano erdoor.

 

Libanese courgette met yoghurt

Ingrediënten

  • kuipje Griekse yoghurt
  • acht kleine courgettes
  • 300 gram lamsgehakt
  • 400 gram rijst
  • theelepel pimentpoeder
  • theelepel kaneel
  • peper en zout
  • theelepel olijfolie
  • half kopje koud water
  • Voor de saus:
  • 1 el boter
  • 1 el olijfolie
  • een fijngehakte ui
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • ½ tl gedroogde munt
  • blik (400 gram) gepelde tomaten
  • 2 el tomatenpuree
  • 400 ml water
  • wat pimentpoeder
  • kaneelpoeder, peper en zout

Bereiding
Snijd de uiteinden van de courgettes en hol ze voorzichtig uit. Vruchtvlees bewaren voor de saus. Meng met natgemaakte handen lamsgehakt, rijst, peper, zout, olie en water. Verdeel deze vulling over de uitgeholde courgettes. Voor driekwart vullen zodat er ruimte overblijft om uit te zetten tijdens het koken. Smelt voor de saus de boter met de olijfolie in een pan en fruit de ui een paar minuten tot hij glazig is. Voeg de knoflook en de munt toe en bak het nog een paar minuten door. Doe het vruchtvlees van de courgettes, de tomaten, tomatenpuree en het water erbij. Breng de saus op smaak met zout en peper en voeg de andere specerijen toe. Roer alles goed door elkaar. Leg de gevulde courgettes in de saus en breng die aan de kook. Leg een deksel op de pan en laat alles een minuut of 40 sudderen. Neem dan het deksel van de pan, zet het vuur hoog en laat de saus de laatste 10 minuten wat indikken. Serveer de courgettes met een flinke klodder Griekse yoghurt.

 

Gegratineerde courgette

Ingrediënten

  • 1 courgette
  • knoflook
  • belegen kaas

Bereiding
Snijd een courgette in kleine blokjes en doe deze in een lage ovenschaal. Knijp een of meerdere tenen knoflook boven de schaal uit en bedek de courgette met plakken belegen kaas. Zet dit ca 25 minuten in de oven.

 

Gesmoorde courgette

Ingrediënten

  • 750 gram courgette
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram margarine
  • 1 citroen
  • 3 el wijnazijn
  • 1 el mosterd
  • peper, zout
  • 4 el olie
  • bieslook
  • peterselie

Bereiding
Bak 750 g courgette in plakken samen met 1 teentje uitgeperste knoflook op een matig vuur in 50 g margarine bruin. Voeg het sap van 1 citroen toe en schep het door elkaar. Stoof de courgette op een laag vuur in een gesloten pan in ca. 10 min gaar. Maak intussen een vinaigrette door 3 eetl wijnazijn en 1 eetl mosterd en peper en zout door elkaar te roeren. Klop er druppelsgewijs 4 eetl olijfolie door, tot een gladde saus ontstaat. Schep de courgette in een schaal en meng er de vinaigrette door. Strooi er fijngehakte bieslook en peterselie over.

 

Courgettesoep

Ingrediënten

  • courgette
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 1 ui gesneden
  • kruidenbouillon
  • peper
  • ongeklopte slagroom

Bereiding
Snijd een of meer courgettes in kleine blokjes en fruit ze met de ui en knoflook ca 10 minuten in een pan. Voeg per courgette ½ liter kruidenbouillon toe en laat het een half uur zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Voeg naar smaak peper en evt. zout toe en roer voor het opdienen een scheut room de soep.

 

Toast met groenten-en tomatendressing

Ingrediënten

  • 2 courgettes, in de lengte in dunne plakken gesneden (dit gaat goed met een kaasschaaf)
  • 2 wortels, in de lengte in dunne plakken gesneden (idem)
  • 2 rode paprika's, schoongemaakt en in dunnen ringen gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 sneden brood
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tomaten
  • 4 el olijfolie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el wittewijnazijn

Bereiding
Doe de courgette, wortel en paprika in een kom en bestrooi ze met peper en zout. Was de tomaten, hak ze fijn. Verhit in een koekenpan op hoog vuur de zonnebloemolie en bak de groenten onder voortdurend roeren tot ze zacht en bijna gaar zijn. Neem ze uit de pan en zet ze even weg. Verhit in dezelfde pan de olijfolie en voeg de lente-uitjes en de witte wijnazijn toe. Laat ze, onder af en toe roeren, in 1 tot twee minuten heet worden. Roer de fijngehakte tomaten erdoor. Rooster het brood. Leg op elke geroosterde boterham wat van de groenten en besprenkel ze met de hete dressing. Dien de toast meteen op.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb