Toast met groenten en tomatendressing    voorgerecht voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 courgettes, in de lengte in dunne plakken gesneden (dit gaat goed met een kaasschaaf)
  • 2 wortels, in de lengte in dunne plakken gesneden (idem)
  • 2 rode paprika's, schoongemaakt en in dunnen ringen gesneden
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 4 sneden brood
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 tomaten
  • 4 el olijfolie
  • 2 lente-uitjes
  • 1 el wittewijnazijn

Bereiding
Doe de courgette, wortel en paprika in een kom en bestrooi ze met peper en zout. Was de tomaten, hak ze fijn. Verhit in een koekenpan op hoog vuur de zonnebloemolie en bak de groenten onder voortdurend roeren tot ze zacht en bijna gaar zijn. Neem ze uit de pan en zet ze even weg. Verhit in dezelfde pan de olijfolie en voeg de lente-uitjes en de witte wijnazijn toe. Laat ze, onder af en toe roeren, in 1 tot twee minuten heet worden. Roer de fijngehakte tomaten erdoor. Rooster het brood. Leg op elke geroosterde boterham wat van de groenten en besprenkel ze met de hete dressing. Dien de toast meteen op.

 

Kruidencouscous met geroosterde prei en paprika

Ingrediënten

  • 500 gram couscous
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Ca. 5,5 dl water
  • 2 rode bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode pepertje
  • 4 handenvol gehakte kruiden (basilicum, koriander, platte peterselie, ....)
  • Ca. 10 bospreitjes
  • 2 paprika's
  • Zout, peper
  • 250 gram zachte geitenkaas

Dressing:

  • 4 eetlepels citroensap
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper

Bereiding
Meng voor de dressing het citroensap, de olie, peper en zout goed door elkaar. Voeg eraan toe: Gesnipperde bosui, knoflook en het pepertje. Ongeveer 15 minuten laten staan zodat de ui zacht wordt.

Couscous:

Hak alle kruiden fijn. Doe de couscous in een kom en hussel de dressing erdoor. Roer dan het water erdoor en laat ongeveer 15 minuten staan. Meng de kruiden door de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Brokkel de kaas en meng deze door de couscous

Maak de preitjes schoon, snijd ze in gelijke stukken (ca. 5 cm), vet ze in met olijfolie. Rooster de preitjes gaar op de grillpan. Snijd de paprika in reepjes en rooster ook deze kort op de grillpan. Leg de prei en paprika op de couscous.

 

Paprika met zachte geitenkaas voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 100 g zachte geitenkaas (of volle kwark)
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 eetl. peterselie, fijngehakt
  • 1 stengeluitje, fijngesneden
  • evt. 1 eetl. basilicum, fijngehakt
  • peper en zout
  • evt. 1 eetl. kappertjes
  • evt. 200 g meloen, in kleine blokjes gesneden

Bereiding
Snijd de paprika in de lengte door midden en verwijder de zaadlijsten en zaadjes. Kook de paprikahelften in water met zout in 5 mi-nuten beetgaar. Roer de kaas los en roer er de knoflook, kruiden, peper en zout door. Meng er naar wens kappertjes en/of blokjes meloen door. Schep het mengsel in de beide paprika-helften en serveer als voor- of bijgerecht. Ook heerlijk als lunch met een broodje en een kop soep. Variatie met tomaat Gebruik in plaats van paprika een paar grote tomaten om te vullen. Laat de tomaten rauw, snijd er alleen het bovenste stukje af en lepel de vrucht leeg alvorens deze te vullen met het kaasmengsel.

 

Gevulde paprika met linzen

Ingrediënten

  • 2 paprika's
  • 1 teen knoflook
  • 1 uitje gesnipperd
  • 1 kopje gekookte linzen
  • ½ theel. gemalen koriander
  • een paar olijven, ontpit
  • 100 g tofu of runderof lamsvlees in blokjes
  • klontje boter
  • 1 dl bouillon

Bereiding
Bak de tofu of het vlees ongeveer 5 minuten met ui, kruiden en knoflook in boter. Voeg de linzen en olijven toe, roer het mengsel door elkaar en maak op smaak met peper en zout. Was de paprika's en snijd ze in de lengte door midden. Verwijder de zaadlijsten en vul de halve paprika's met het linzenmengsel. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de gevulde paprika's in een ovenschaal en giet de bouillon er overheen. Bak ze ruim een half uur in de voorverwarmde oven. Serveer met rijst of gierst en een salade.

 

Couscous met groenten en feta

Ingrediënten

  • 250 gram couscous
  • 300 ml kokend water met 1 groentebouillonblokje
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 gele paprika
  • 1 groene paprika
  • 3 tomaten
  • 2 el olijfolie
  • 2 takjes munt of citroenmelisse
  • 1 citroen
  • zout, peper
  • 200 gram feta
  • zwarte olijven naar smaak

Bereiding
Breng water met de bouillon aan de kook, strooi de couscous erin, kook 1 minuut en laat ca 3 minuten staan. Pel intussen de ui en knoflook en hak beide fijn. Maak de aubergine, paprika's en tomaten schoon en snijd ze in blokjes. Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de ui en knoflook 1 à 2 minuten aan. Voeg de aubergine toe en bak deze ca 3 minuten mee. Voeg de paprika's en tomaten toe en bak deze nog 5 minuten mee. Knip de munt en basilicum klein. Rasp de citroen en pers de helft uit. Voeg de kruiden, het citroenrasp en -sap en ½ dl. water toe. Laat alles 3 tot 5 minuten zachtjes doorkoken. Breng op smaak met peper en zout. Snijd de feta in stukjes. Serveer de couscous met de groenten, feta en olijven.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb