Winterposteleinsoep

Ingrediënten

  • 1 prei
  • 1 ui
  • 75 gr boter
  • 3 el tarwebloem
  • 500 gr biologische schenkel
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 mespunt sambal oelek
  • 300 gram winterpostelein
  • 1 eierdooier
  • 1 dl room
  • peper en zout

Bereiding
De winterpostelein wassen en kort koken met aanhangend water. De basilicum laten weken in een paar eetl. olie. Groente, basilicum en pitten mengen en in een vijzel of keukenmachine alles fijn malen/stampen. Zoveel olie toevoegen als nodig is om een smeuïge pasta te krijgen. Kan verder worden verdund tot een sausje. Serveren met pasta.

 

Winterse salade voor 2 personen

Ingrediënten

  • 300 gram winterpostelein
  • 1 grote winterwortel
  • 50 gram zonnebloempitten
  • olijfolie,
  • citroensap
  • appeldiksap
  • mosterd
  • peper, zout

Bereiding
Was de winterpostelein en de wortel. Rooster de zonnepitten droog in een koekepan. Rasp de wortel door de postelein en strooi de zonnepitten erover. Maak een dressing van de olie, citroensap, mosterd, peper, zout en een beetje appeldiksap en giet deze over de salade.
Variatie: voeg stukjes appel, rozijnen of olijven toevoegen.

 

Winterposteleinsalade met sinaasappel en ei voor 2 personen

Ingrediënten

  • een zakje winterpostelein
  • 1 sinaasappel
  • dressing: 4 eetl. olijf- of walnootolie
  • 2 eetl. azijn
  • 1 hardgekookt ei
  • ½ theel. mosterd
  • peper en zout

Bereiding
Was de groente en laat ze uitlekken. Pel het ei, prak het met een vork fijn en klop het met olie, azijn, mosterd, peper en zout tot een romige dressing. Pel de sinaasappel en snijd het vrucht in stukken en meng ze met de dressing door de salade. Extra feestelijk met wat geroosterd amandelschaafsel erover gestrooid.

 

Winterpostelein met krokante witlofschuitjes voor 2 personen

Ingrediënten

  • 1 zakje winterpostelein
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel (appel)azijn of citroensap
  • 1 eetlepel mosterd
  • een beetje zeezout
  • 2 stronkjes witlof
  • 1 takje rozemarijn of ½ theelepel gedroogde rozemarijn
  • 2 theelepels honing
  • 75 gram (geiten) blauwschimmelkaas
  • olie om in te bakken

Bereiding
Grill voorverwarmen. De onderkantjes van de witlof snijden en de struikjes in de lengte halveren. Olie in een koekenpan verwarmen en de witlof erin leggen met de platte kant naar beneden. De struikjes enkele minuten bakken op een hoog vuur. Witlof met platte kant naar boven in een vuurvaste schaal leggen. Honing over de witlof druppelen. De naaldjes van de rozemarijn fijn vijzelen en over de witlof strooien.
Kaas verkruimelen en over de witlof verdelen. De groente een paar minuten onder de grill zetten totdat de kaas een lichtbruin korstje heeft. Winterpostelein over de borden of een platte schaal verdelen. Dressing maken van olie, azijn, mosterd en zout en over de winterpostelein schenken. Witlofschuitjes op de salade leggen.

 

Winterpostelein-basilicumsaus

Ingrediënten

  • 200 g winterpostelein
  • 25 g pompoenpitten of pijnboompitten
  • 10 à 15 el zonnebloemolie
  • 1 el gedroogde basilicum
  • 2 teentjes knoflook
  • snuifje zout

Bereiding
De winterpostelein wassen en kort koken met aanhangend water. De basilicum laten weken in een paar eetl. olie. Groente, basilicum en pitten mengen en in een vijzel of keukenmachine alles fijn malen/stampen. Zoveel olie toevoegen als nodig is om een smeuïge pasta te krijgen. Kan verder worden verdund tot een sausje. Serveren met pasta.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb