Groenekoolstamppot

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 100 gram roomboter
  • Scheut melk
  • peper en zout
  • 1 kleine groene kool (of een halve grote)
  • kerrie

Bereiding
Schil de aardappelen en kook ze met wat zout gaar. Maak intussen de groene kool schoon en snijd hem klein. Smelt de helft van de roomboter (of olijfolie) in een pan en smoor daarin de kool langzaam gaar. Als hij dreigt aan te branden, beetje water toevoegen. Giet de aardappelen als ze gaar zijn af en stamp ze fijn met de rest van de roomboter en de melk. Kruid de kool met wat kerrie en peper en zout naar smaak. Meng de kool goed met de puree en serveer met gebakken worstjes of spekjes.

 

Groene koolrolletjes met ham en kaas

Ingrediënten

  • 8 mooie groene koolbladeren,
  • 0,4 l bouillon (tablet)
  • 8 plakken gekookte ham
  • 8 plakken belegen kaas
  • 25 g boter
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 blikje tomatenpuree (70 gram)
  • 1 eetl aangelengde maïzena
  • scheutje room
  • fijngeknipte peterselie

Bereiding
Maak de kool schoon en kook ze 5 minuten in de bouillon tot de bladeren zacht zijn. Laat ze uitlekken en bewaar het vocht. Leg 2 bladeren op elkaar zodat straks 4 pakketjes worden verkregen. Leg op ieder dubbel blad een plak ham en een plak kaas. Rol de bladeren op en leg ze in een beboterde ovenschaal. Schenk 1 dl van de bouillon in de schaal. Verhit de ui goudbruin en voeg de overige bouillon al roerende toe. Bind de saus met de maïzena en voeg een scheutje room toe. Schenk de saus over de koolrolletjes. Plaats de schotel in het midden van een voorverwarmde oven van 175 C of gasovenstand 3-4 gedurende ca. 30 minuten. Bestrooi voor het opdienen met de peterselie. Heerlijk met aardappelpuree.

 

Groene koolpuree met wortel-sinaasappelsaus

Ingrediënten

  • 1 groene kool
  • 1 dl. wortelsap
  • sap van 2 sinaasappels
  • 8 zaadjes kummel
  • 1 cm gemberwortel, geschild en fijngehakt
  • 1 dl olijfolie

Bereiding
Snijd de nerven uit de groene kool en snijd de kool in dunne reepjes. Kook de kool in ruim water gaar in 4 tot 5 minuten en pureer de kool met een staafmixer terwijl hij nog warm is. Maak een theedoek nat en schep hier de koolpuree in. Knoop de theedoek dicht en zet het geheel weg in een zeef of vergiet, zodat het overtollige vocht kan weglopen. Kook wortelsap, sinaasappelsap, kummel en gember in tot een stroperige massa, laat deze afkoelen en voeg dan druppelsgewijs de olie toe tot een gebonden saus ontstaat. Schep de puree op borden en besprenkel met de saus.

Bron: Smaakmakend, december 2005

 

Maaltijdsoep van groene kool

Ingrediënten

  • 3/4 kg groene kool
  • 100 g mager rookspek in dobbelsteentjes
  • 1 eetl boter of margarine
  • 2 uien
  • teentje knoflook
  • 250 g (vlees)tomaten of 1 blik gepelde tomaten
  • 0,5 l bouillon
  • peper, zout
  • 1 rookworst

Bereiding
Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reep jes. Kook de kool 5 minuten voor in een bodempje water met wat zout. Verhit de boter en bak de spekblokjes goud bruin, voeg de gesnipperde uien en het uitgeperste teentje knoflook toe en fruit deze goud Ontvel de tomaten en snijd ze in parten. Voeg ze tezamen met de bouillon aan het spek uimengsel toe. Laat de soep een minuut of vijf doorkoken. Voeg de rookworst toe. Verwarm deze 15 minuten in de soep en voeg op het laatst de kool met het kookvocht toe. Maak de soep op smaak af met peper en zout en serveer hem gloeiend heet met volkoren of bruin stokbrood met (kruiden)boter.

 

Curry van groene kool (kan ook met boerenkool of palmkool)

Ingrediënten:

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 3 tenen knoflook, gehakt
  • Scheutje olie
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 25 gram verse gember, geraspt
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • blik kikkererwten a 400 gram
  • blikje kokosmelk a 400 ml
  • 250 gram champignons
  • Sap van 1 limoen
  • 2 stengels citroengras
  • 1 groene kool
  • 2 el sojasaus
  • 2 el Thaise vissaus
  • Bos grofgesneden koriander

Bereiding

Bak de ui en knoflook glazig in de olie op laag vuur. Voeg kerriepoeder, gember, rode peper, zout en peper toe en roer alles om. Voeg de kikkererwten, kokosmelk, champignons, citroenstengels en limoensap toe. Kook het geheel op laag vuur 20 minuten.
Verwijder de nerven van de koolbladeren, was de kool en snijd ze klein. Stoom of kook ze 5 minuten. Voeg ze bij het kikkererwtenmengsel. Roer de sojasaus en de vissaus erdoor. Strooi de koriander erover. Eet smakelijk!

 

 

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb