Gremolata

Ingrediënten

  • 1 citroen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 bosje peterselie
  • Peper, zout

Bereiding
Hak de peterselie en de knoflooktenen zeer fijn. Was de citroen goed en rasp hem. Of schil hem dun en hak vervolgens de schil ook zeer fijn. Meng de drie ingrediënten, voeg naar smaak versgemalen peper en wat zout toe en laat alles een kwartier staan zodat de smaken goed op elkaar inwerken.

Italiaans basisrecept, lekker bij stoofschotels, pasta's, in soep of bij vis.

Afhankelijk van waar je het bij eet, kun je de gremolata aanvullen met: olijfolie, parmezaanse kaas, ansjovis,
olijven, boter, basilicum, bladselderij of pijnboompitten.

 

Marokkaanse kip met peterselie

Ingrediënten
1 schoongemaakte (biologische) kip van ruim een kilo
3 bosjes peterselie
3 teentjes knoflook
1 theelepel chilipoeder of cayennepeper
½ theelepel gemalen karwij
mespuntje gemalen anijs
4 eetlepels gehakte munt
½ theelepel saffraan
1 theelepel water
1 theelepel zout
2 eetlepels olijfolie
5 uien
¼ liter water

Bereiding
Peterselie afspoelen, droogzwaaien en heel fijn hakken, liever nog in een mixer pureren. De geschilde knoflook door het persje drukken of met de peterselie in de mixer meepureren. Peterselie, knoflook samen met de chilipoeder of cayennepeper, karwij, anijs en munt door elkaar roeren. Saffraan met de theelepel water oplossen en met het zout bij andere kruiderijen voegen. De olie druppelsgewijs toevoegen en blijven roeren tot er een dikke massa ontstaat. Als de pasta te dik is, nog wat olie toevoegen. De kip nu van binnen en van buiten goed afspoelen en met keukenpapier droogdeppen. De binnenkant dun met de kruidenpasta insmeren. De onderkant van de kip wat dikker insmeren en de kip in een braadslede leggen. De geschilde, gesnipperde uien eromheen leggen. De rest van de pasta op de borst en de poten smeren. Het water voorzichtig op de uien gieten. De braadslede gesloten in een voorverwarmde oven van 200 °C schuiven en de kip 55 minuten laten stoven. De kip dan uit de braadslede nemen en heel voorzichtig alle braadkorstjes verwijderen en deze bij het braadfond doen. De kip 5 minuten onder een voorverwarmde grill een lekker knapperig korstje laten krijgen en een keer omdraaien. Het braadfond door een zeef wrijven, even opwarmen en in een schaaltje doen. De kip op een voorverwarmde schaal leggen en de saus er apart bij geven. Bij de kip kan brood gegeten worden, dat men in de saus doopt.

 

Gevulde champignons met peterselie

Ingrediënten

  • 3 grote champignons per persoon
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ bosje peterselie
  • olijfolie
  • zout, peper

Bereiding
Haal de steeltjes van de champignons af en leg de hoedjes weg. Zet de steeltjes, knoflook en peterselie in een mixer om het mengsel te malen. De hoedjes met het mengsel vullen en zout, peper en olijfolie toevoegen. In een schaal doen en in de oven plaatsen. In 20 à 25 minuten op 150 °C gaar laten worden. Voor men dit in de oven doet, het geheel besprenkelen met olijfolie en bestrooien met zout en peper. Met kleine stukken geroosterd brood opdienen.

 

Visfilet met gebakken peterselie

Ingrediënten

  • 500 gram visfilet
  • 100 gram roomboter
  • 8 eetlepels wijnazijn
  • 2 eidooiers
  • 2 eetlepels olie
  • 2 bosjes peterselie
  • zout naar smaak

Bereiding
Was de visfilets en kruid ze met peper en zout. Verwarm de azijn in een kom en voeg er 50 gram boter bij. Klop de eierdooiers los en voeg ze al roerend bij het azijn-botermengsel. Laat alles al roerend binden op een zacht vuurtje.
Roer 1 bosje fijngesneden peterselie erdoor en houd de saus au-bain-marie warm. Bak de visfilets gaar in de rest van de boter. Verwarm de olie en bak de peterselie kort: laat ze dan uitlekken op keukenpapier. Doe de gebakken peterselie op een bord, leg de vis erbij en giet de saus erover. Serveer met rijst of gekookte aardappelen.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb