Winterstoofpotje

Ingrediënten

  • 400 gram bieflappen
  • 1 theelepel rozemarijn
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 600 gram spruiten
  • 1 el roomboter
  • 500 gram krieltjes
  • 1 ½ dl bouillon
  • 1 dl rode wijn
  • Zeezout

Bereiding
Bieflappen in reepjes snijden en bestrooien met rozemarijn en peper. Ui en knoflook pellen en kleinsnijden. Spruitjes schoonmaken. Roomboter verhitten en runderrreepjes bruin bakken. Ui en knoflook toevoegen en ca 3 minuten meebakken.
Spruitjes krieltjes toevoegen en ca 5 minuten al omscheppend bakken. Bouillon en wijn verwarmen en erbij schenken. Het gerecht ca 15 minuten op laag vuur laten stoven. Op smaak brengen met peper en zout.

Variatie:
laat de krieltjes eruit en serveer het stoofpotje met rijst.

 

Roergebakken spruiten met walnoten

Ingrediënten

  • 350 gram schoongemaakte spruiten
  • 50 gram walnoten
  • 2 el olie
  • 2 tl kerrie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • zout, peper

Bereiding
Halveer de spruiten, hak de walnoten grof. Verhit de olie in een wok en roer de kerriepoeder door de olie. Schep de spruiten door de kerrie-olie en roerbak ze 3 minuten. Voeg de rode ui toe en roerbak nog 2 minuten. Schenk er 100 ml water bij en laat de spruiten nog 3 a 4 minuten op hoog vuur gaar worden. Laat het vocht verdampen. Schep de walnoten door de spruiten en voeg naar smaak peper en zout toe.

 

Spruiten in gorgonzolasaus

Ingrediënten

  • 500 gram spruiten, schoongemaakt
  • 1 el olijfolie
  • 3 sjalotten, fijngesneden
  • 1 tl bloem
  • 150 ml melk
  • 150 gram gorgonzola

Bereiding
Kook de spruiten in ruim water met wat zout in 10 tot 15 minuten gaar. Verhit de olie in een pan en fruit de sjalotten op laag vuur in 5 minuten glazig. Strooi de bloem erover en peper naar smaak. Schenk de melk bij de sjalotten, breng de melk aan de kook en laat het geheel 2 tot 3 minuten zachtjes koken.
Verbrokkel de kaas en roer hem door de warme melk. Laat de kaas al roerend smelten zodat een dikke, gebonden saus ontstaat. Laat de saus nog even inkoken als die te vloeibaar is. Giet de spruiten af, doe ze over in een (voorverwarmde) schaal en schenk de saus erover.

 

Crèmesoep van spruitjes, appel en geitenkaas

Ingrediënten

  • 500 gram spruitjes, schoongemaakt en gehalveerd
  • 1 friszure appel in kleine blokjes
  • 2 theelepel tijm, gedroogd
  • olijfolie
  • mespunt kaneel
  • beetje boter
  • 7 dl kippen-of groentenbouillon
  • 75 ml slagroom
  • peper
  • 60 gram zachte geitenkaas, verbrokkeld

Bereiding
Spruitjes, helft van de appel, tijm, 2 eetl. olie en kaneel door elkaar scheppen in een ovenschaal. In een voorverwarmde oven (200°C) in 10-15 minuten gaar roosteren. Af en toe omscheppen. Intussen de rest van de appel goudkleurig bakken in wat boter. Bouillon verhitten en spruitjesmengsel toevoegen. Een paar spruitjes achterhouden voor de garnering. Even zachtjes laten doorkoken. Met de staafmixer pureren en room erdoor roeren. Op smaak brengen met de peper. In borden scheppen en de rest van de appel en kaas erover verdelen. Garneren met een paar spruitjes en een takje oregano of een ander kruid.

Bron: Smaakmakend , winter 2005

 

Spruiten en bacon uit de oven

Ingrediënten

  • 500 gram spruiten, schoongemaakt
  • 2 uien
  • 1 dikke plak bakbacon
  • 2 tl gedroogde tijm
  • 3 el olijfolie

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 ° C. Kook de spruiten ca 8 minuten beetgaar en giet ze af. Pel de uien en snijd ze in dunne reepjes. Snijd de bacon in reepjes. Schep in een overnschaal de spruiten, ui en bacon door elkaar. Strooi er tijm en peper naar smaak over en sprenkel de olie erover. Zet de schaal in het midden van de oven en rooster de spruiten 20 -25 minuten.

 

Spruitjessaté met gehakt of tofu

Ingrediënten

  • 400 g spruitjes
  • peper en zout
  • boter om in te bakken
  • satéstokjes
  • blokjes kaas
  • gehaktballetjes of tofublokjes

Bereiding
Spruitjes schoonmaken en in 10 min. in ruim water beetgaar koken. Afgieten en heel kort met koud water afspoelen. Steeds 3 spruitjes aan een satéstokje rijgen met ertussenin blokjes kaas, gehaktballetjes of tofublokjes. Stokjes die klaar zijn warm houden in een schaal met deksel erop, op een pan met water op laag vuur. Lekker met aardappelpuree, stoofpeertjes en salade. Leuk eten voor kinderen.

 

Witte bonen met spruitjes

Ingrediënten

  • 300 g spruiten
  • 600 g aardappels
  • 1 flinke appel
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 potje witte bonen (gekookt) in tomatensaus
  • 2 dl melk
  • een klont boter
  • peper en zout
  • ½ theel. majoraan
  • nootmuskaat
  • 1 eetl. bouillonpoeder of 1 bouillonblokje

Bereiding
Kook de aardappels gaar. Maak de spruitjes schoon, snijd ze door midden en stoof ze met een klein klontje boter in een laagje water met bouillon in ongeveer 10 minuten beetgaar. Bak de stukjes appel met ui in boter lichtbruin. Voeg de witte bonen met tomatensaus en de appel met ui toe aan de spruitjes. Maak van de gekookte aardappels puree met melk, majoraan, peper en zout. Schep alles door elkaar en strooi er een beetje nootmuskaat over.

Variatie ovenschotel: Dit recept leent zich ook goed voor een ovenschotel. Leg in een ingevette ovenschaal onderin het spruitenmengsel en schep daar bovenop de aardappelpuree met de witte bonen en saus. Strooi er naar wens geraspte kaas over en zet de schaal ruim een half uur in de voorverwarmde oven op ongeveer 180°C.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb