Kruidencouscous met geroosterde prei en paprika

Ingrediënten

  • 500 gram couscous
  • Olijfolie
  • Citroensap
  • Ca. 5,5 dl water
  • 2 rode bosuitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode pepertje
  • 4 handenvol gehakte kruiden (basilicum, koriander, platte peterselie, ....)
  • Ca. 10 bospreitjes
  • 2 paprika's
  • Zout, peper
  • 250 gram zachte geitenkaas

Dressing:

  • 4 eetlepels citroensap
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper

Bereiding
Meng voor de dressing het citroensap, de olie, peper en zout goed door elkaar. Voeg
eraan toe: Gesnipperde bosui, knoflook en het pepertje. Ongeveer 15 minuten
laten staan zodat de ui zacht wordt.

Couscous:

Hak alle kruiden fijn. Doe de couscous in een kom en hussel de dressing erdoor. Roer
dan het water erdoor en laat ongeveer 15 minuten staan. Meng
de kruiden door de couscous. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Brokkel de kaas en meng deze door de couscous

Maak de preitjes schoon, snijd ze in gelijke stukken (ca. 5 cm), vet ze in met
olijfolie. Rooster de preitjes gaar op de grillpan. Snijd de paprika in reepjes en
rooster ook deze kort op de grillpan. Leg de prei en paprika op de couscous.

 

kikkererwt- en preisoep

Ingrediënten

  • 350g kikkererwten, een nacht geweekt (of twee blikjes, uitgelekt en afgespoeld)
  • 1 grote aardappel, geschild en in dunne plakjes
  • 5 middelgrote prei
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 850 ml kippe- of groentebouillon
  • Parmezaanse kaas of geraspte kaas

Bereiding
Spoel geweekte kikkererwten, dek af met water en kook samen met de aardappel gaar. Als u blik kikkererwten gebruikt, laat deze stap achterwege - kikkererwten even uitlekken en goed afspoelen.
Snijd de prei van boven naar beneden doormidden en vervolgens fijnsnijden. Grondig afspoelen onder stromend water.
In een grote pan met dikke bodem een scheut (zeg 2-3 eetlepels) olijfolie doen. Voeg de gesneden prei, de knoflook en de fijngesneden aardappel (mits je die niet al gekookt hebt met de kikkererwten).
Voeg een snufje zout toe, en roer goed door. Doorbakken op een zacht vuurtje met deksel op de pan, totdat de prei gaar is.
Voeg dan de kikkererwten en de bouillon toe. Laat 15 minuten sudderen.
Pureer ongeveer de helft van de soep en laat de rest zoals het is. Peper en zout toevoegen naar smaak.
Serveer met Parmezaanse kaas of geraspte kaas.

 

Aardappeltortilla

Ingrediënten

  • scheut olijfolie
  • ca 400 gram aardappelen
  • 1 teen knoflook, uitgeperst
  • 2 uien
  • 2 preien
  • 4 tomaten
  • 3 eieren
  • plakken belegen kaas
  • peper, zout, paprikapoeder

Bereiding
Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Maak de uien en de preien schoon en snijd ze in kleine stukjes cq. ringen. Verhit de olie in een ruime koekenpan en bak hierin de aardappelschijven. Voeg na ca 10 minuten de ui en knoflook toe en bak deze mee. Voeg na ca 5 minuten de preiringen toe en bak ook deze mee. Was de tomaten, snijd ze in stukken en voeg ze toe. Breek de eieren en klop ze in een kom los met peper en zout. Schenk de eieren in de koekenpan en laat de tortilla met een deksel er half op ca 20 minuten zachtjes bakken tot de aardappels en de groenten gaar zijn. Leg er de laatste 5 minuten plakken kaas op en strooi er voor het opdienen een beetje paprikapoeder over.

 

Preisoufflé met geitenkaas

Ingrediënten

  • 1 pond prei
  • 75 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 275 ml melk
  • 50 ml room
  • 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 175 gram oude geitenkaas, verkruimeld
  • 4 eigelen
  • 6 eiwitten
  • peper, zout en nootmuskaat

Bereiding
Maak de prei schoon, snijd hem in ringen en bak hem zachtjes in 50 gram boter. Roer de bloem erdoor en daarna de melk. Roer stevig en laat 5-10 minuten koken tot de saus dikker wordt. Kruiden met zout, peper en nootmuskaat. Zet het vuur uit en roer de helft van de Parmezaanse kaas en alle geitenkaas erdoor. Laat afkoelen.
Vet een soufflévorm in met de rest van de boter en een beetje van de overgebleven Parmezaanse kaas. Klop de eigelen door de lauwe saus. Klop de eiwitten stijf met een mespunt zout. Klop 1 lepel opgeklopt eiwit door de saus en spatel voorzichtig de rest van de eiwitten erdoor. Bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas en bak een half uur in een voorverwarmde oven (200°C) tot hij een goudbruine korst heeft. Laat voor het opdienen de soufflé nog 5-10 minuten rusten in de afkoelende oven.

 

Romige prei en paddestoelenpasta

Ingrediënten

  • tagliatelle; genoeg voor 2 personen
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 tenen knoflook, grof gehakt
  • 3 preien in ringen
  • 250 gram oesterzwammen; in stukjes
  • 1 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel cayenne peper
  • 5 eetlepels tofutti of roomkaas
  • zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt

Bereiding
Kook de tagliatelle volgens de aanwijzingen op het pak (verse pasta koken als de saus al klaar is). Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook tot het begint te bruinen. Voeg de prei en oesterzwammen toe en bak 5 minuten. Voeg de oregano en cayennepeper toe en bak nog 5 minuten tot de paddestoelen zacht zijn. Roer de tofutti of roomkaas door de saus en breng op smaak met peper en zout. Pasta afgieten en over 2 borden verdelen. Saus over de pasta doen en er tot slot wat verse peterselie over strooien. Direct opdienen.

 

Kokos-vissoep met prei en pastinaak

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • 1 el olie
  • zout
  • 3 dl kokosmelk
  • 1 stengel citroengras of sereh
  • 1,5 liter vis-of groentenbouillon
  • 100 gram mie of dunne lintpasta
  • 1 eetlepel currypasta
  • 1 theelepel geelwortel
  • 2 preien, in dunne ringen
  • 250 gram visfilet, in blokjes
  • 1 theelepel samabal oelek
  • citroensap
  • 3 el koriander, fijngesneden

Bereiding
Pastinaken schillen en in blokjes snijden. In een pan met dikke bodem olie verhitten en pastinaak met wat zout 2 min. Zachtjes laten bakken. 1 dl kokosmelk erbij gieten en pastinaak met deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken. Zonodig af en toe scheutje water toevoegen. Citroengras opensnijden. Bouillon, citroengras, mie, currypasta en geelwortel toevoegen en soep ca 5 minuten laten koken. Prei, vis, rest van de kokosmelk en sambal toevoegen en soep nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Citroengras uit de soep nemen. Op smaak brengen met zout, citroensap en evt. meer sambal. Bestrooien met koriander. Lekker met rijstcrackers. Oosterse, pittig-zoete maaltijdsoep. Vervang de vis eventueel door gebakken tofu of tempeh. Bron: Smaakmakend, winter 2005

 

Preisalade

Ingrediënten

  • 2 grote preien
  • 2 theelepels mosterd
  • zout en peper naar smaak
  • 1 mespuntje suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel azijn
  • 1 eetlepel olijfolie

Bereiding
Maak de preien schoon en snijd ze in schuine stukken van ong. 3 cm. Stoom ze tot ze gaar zijn. Maak in de tussentijd de dressing. Roer de moster met zout, peper en suiker. Voeg de olie er langzaam aan toe terwijl je blijft roeren. Voeg tot slot het citroensap en de azijn toe. Meng de dressing met de nog warme prei en laat het een paar uur marineren.

 

Prei-mosterdsoep

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 500 gram prei in ringen
  • 2 aardappels in blokjes
  • 1 liter bouillon
  • 2 el mosterd
  • 125 gram crème fraîche
  • peper, zout

Bereiding
Verhit de olie in een soeppan. Houd enkele preiringen apart voor de garnering en bak de rest op middelhoog vuur 3 minuten in de olie. Laat de prei niet bruin verkleuren. Voeg aardappels en bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep 10 tot 15 minuten zacht doorkoken. Schep de mosterd en de crème fraîche door de soep en pureer het geheel met een staafmixer. Voeg zout en peper naar smaak toe. Doe de soep in kommen en garneer met de achtergehouden preiringen.

 

Preistamppot met pesto en walnoten voor 2 personen

Ingrediënten

  • 500 gram kruimige aardappels, boter, melk
  • 50 gram walnoten
  • 100 gram cheddar cheese
  • 1 el boter
  • 300 gram prei, schoongemaakt en gesneden
  • 2 el pesto

Bereiding
De aardappels schillen, in stukken snijden en in ruim water met wat zout gaarkoken. Intussen de walnoten grof hakken. De kaas in kleine blokjes snijden. In een pan de boter verhitten en de prei ca 4 minuten op een hoog vuur al omscheppend bakken. De aardappels met boter en melk tot puree stampen. Prei, kaas, walnoten en pesto erdoor scheppen.

 

Penne met spinazie, prei en spek

Ingrediënten

  • 500 gram verse spinazie
  • 2 preien
  • 50 gram pijnboompitten
  • 150 gram spekblokjes
  • 400 gram penne of andere pasta
  • olijfolie
  • 1 teen geperste knoflook
  • 100 gram parmezaanse kaas
  • zout, versgemalen peper

Bereiding
Spinazie wassen en laten uitlekken. Prei in ringen snijden en wassen. Pijnboompitten in droge koekenpan roosteren. Spekblokjes krokant bakken. Intussen de pasta gaarkoken. De prei in olie op hoog vuur gaarbakken en uit de pan nemen. Knoflook kort fruiten en spinazie al omscheppend laten slinken. Pasta afgieten en met spek, prei en pijnboompitten door de spinazie mengen. Op smaak afmaken met zout en peper. Kaas apart erbij serveren.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb