Pompoenstoofpot met snijbiet en tomaat

Ingrediënten

  • teentje knoflook, gehakt of uitgeperst
  • 1 ui, gehakt
  • kleine pompoen
  • ca 5 tomaten
  • 200 gram snijbiet
  • olie
  • 2 dl bouillon
  • peper, zout, kerrie

Bereiding
Was de pompoen, snijd hem open, haal de pitten eruit en snijd hem in kleine blokjes. Verhit de olie in een flinke pan en doe de pompoenblokjes erin. Fruit de knoflook en de ui mee. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Voeg na 5 minuten de tomaten toe en bak ze even mee.
Was de snijbiet en snijd deze klein. Voeg na nog 5 minuten de snijbiet toe. Voeg als de snijbiet iets geslonken is, de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven. Maak op smaak af met peper, zout, evt. wat kerrie of andere kruiden naar smaak. Lekker met volkorenmacaroni.

 

Snijbietttaart met feta voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • olie
  • ca 800 gram snijbiet
  • 150 gram feta
  • 5 plakjes bladerdeeg
  • 3 eieren
  • peper, zout

Bereiding Verwarm de oven voor op 180°. Was de snijbiet, snijd de dikke stelen eruit en laat hem goed uitlekken. Snijd de ui klein en fruit hem in wat olie in een grote pan. Voeg de snijbiet toe en laat al omscheppend slinken. Snijd intussen de feta in kleine blokjes en klop de eieren los met peper en zout. Bekleed een springvorm met de deegplakjes. Haal, als de snijbiet geslonken is, de pan van het vuur, roer de feta door de groente en stort het geheel in de springvorm. Giet de losgeklopte eieren erover en bak de taart in ca 40 minuten gaar in de oven.

 

Snijbietstoofpot

Ingrediënten

  • 400 gram snijbiet
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 gram aardappelen
  • 3 eetlepels olie
  • 4 eetlepels tomatenpuree
  • 2dl bouillon
  • 2 stengel bleekselderij
  • 1 kleine courgette
  • 1 rode paprika
  • peper,zout
  • nootmuskaat
  • geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel maïzena

Bereiding
Pel de uien en knoflookteentjes en snipper deze. Schil de aardappelen en en snijd ze in blokjes. Maak de snijbiet schoon, was deze en laat het uitlekken. Maak de bleekselderij, courgette en paprika schoon en snijdt deze in plakjes.
Verhit de olie in een wok en fruit hierin eventjes de uien en knoflook. Voeg de tomatenpuree toe en giet de bouillon erbij. Breng dit aan de kook, voeg dan de aardappelblokjes toe en kook deze 5 minuten. Voeg dan de bleekselderij, courgette, en paprika toe, breng het opnieuw aan de kook en laat het nog 5 minuten koken. Voeg dan de snijbiet toe en laat deze al omscheppend slinken.
Roer in een kopje de maïzena met wat water tot een papje en bind hiermee het groentegerecht.Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Geef de geraspte kaas er apart bij.

 

Ovenschotel met zalm en snijbiet

Ingrediënten

  • 300 gr. zalmfilet
  • 750 gr. aardappelschijfjes
  • 500 gr. snijbiet
  • 150 gr. geraspte kaas
  • ca. 2 dl. room
  • 2 tenen knoflook
  • 1 sjalotje
  • ca.2 el. olijfolie
  • 1 tl. mosterd
  • peper en zout

Bereiding
Oven voorverwarmen op 200 graden C. Zalm in blokjes snijden. Sjalotje en een teentje knoflook snipperen. Mengsel maken van room, mosterd, geperst teentje knoflook en wat peper en zout.Ovenschaal invetten hierin de blokjes zalm doen, beetje zout en peper erover. 2/3 van de aardappelplakjes hier bovenop leggen. Roommengsel erover gieten en de helft van de kaas erover strooien.
In een pan wat olie verwarmen en hierin sjalot en knoflook zacht fruiten, snijbiet toevoegen en roerbakken totdat dit geslonken is, heel klein beetje zout erbij. Toevoegen aan ovenschotel. Afdekken met de rest van de aardappelplakjes en de andere helft van de geraspte kaas. Schaal afdekken met aluminiumfolie en ca. 40 min. in het midden van de voorverwarmde oven zetten. De laatste 15 min. het folie eraf halen zodat de bovenkant bruin kan worden.

 

Snijbiet met spekjes

Ingrediënten

  • 1 kg snijbiet
  • 1 theelepel suiker
  • snuf zout
  • 200 gram biologische spekblokjes
  • 100 gram champignons, schoongemaakt en gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 30 gram bloem
  • 3 dl. bouillon
  • 1 theelepel kummel
  • peper

Bereiding
Was de snijbiet en trek het bladgroen van de stengels. Snijd de stengels in stukken van 3 cm en snijd het blad in repen. Breng in een pan een 1/2 liter water met 1 theel suiker en een beetje zout aan de kook. Voeg er de snijbietstengels aan toe en kook deze 10 min mee. Doe het blad erbij en kook deze 2 min mee. Laat de snijbiet uitlekken.
Bak intussen de spekblokjes uit en schep er daarna 1 fijngesneden ui en de champignons door en bak die mee. Voeg al roerende 30 g bloem toe. Blijf roeren tot een glad mengsel ontstaat. Giet er langzaam al roerende 3 dl bouillon of water bij en breng het aan de kook. Voeg er 1 theelepel kummel en wat peper en de uitgelekte snijbiet aan toe. Laat alles nog 5 min op een laag vuur in een gesloten pan gaar stoven.

 

Snijbietsoep

Ingrediënten

  • 500 gram snijbiet
  • wat olie
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ui
  • ca 1 liter kruiden- of groentenbouillon
  • peper, zout
  • evt. room

Bereiding
Was de snijbiet en laat hem uitlekken. Schil de knoflook en de ui en hak beide fijn. Fruit ui en knoflook in een ruime pan in de olie. Voeg na 5 minuten de snijbiet toe en stoof deze mee tot hij geslonken is. Voeg dan de bouillon toe en laat het geheel een kwartiertje zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Maak op smaak af met peper en zout en evt. een flinke scheut room.

 

 

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb