Pasta met bietensaus

Ingrediënten

  • 1 kg bietjes
  • 3-4 rode bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • ca.300 ml groentebouillon (van tablet)
  • 2 eetlepels gehakte dille
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout, peper, (olijf)olie
  • 500 gram penne pasta
  • Mosterdblad
  • Rucola
  • Geitenkaas of fetakaas
  • Of andere smaakmakers (noten, pompoenpitten, goede olijf- of notenolie)

Bereiden:

Kook de bietjes gaar in de schil. Laat ze afkoelen en schil ze. Snij in blokjes en bewaar even apart.
Snipper bosuitjes en snijd de knoflook fijn. Fruit de ui en knoflook op een
zacht vuur tot de ui glazig is. Doe de bietenblokjes erbij en bak alles nog even aan.
Voeg dan groentebouillon toe en breng aan de kook. Voeg niet alle bouillon
in één keer toe. Voeg zoveel toe dat je goed kunt pureren.

Haal van het vuur, laat even afkoelen en pureer het met een staafmixer tot
saus. Als je de saus te dik vindt, voeg dan nog wat bouillon toe tot je de
gewenste dikte hebt.

Voeg wat gehakte dille en peterselie en zout, peper naar smaak toe. Ook
lekker: een beetje goede olijfolie of notenolie. Of wat room/crème fraiche.

Kook ondertussen de pasta in een ruime pan kokend water.
Schep de pasta op de borden en doe de bietensaus erover.
Garneer met gewassen mosterblad en/of rucola en gebrokkelde geitenkaas of
feta.

Een korenbloem erbij en het is een feest op je bord!

* Bij gebrek aan rucola kun je ook bietenloof, wat dungesneden prei of
reepjes andijvie erover doen.

*In plaats van kaas, kun je ook wat gehakte hazelnoten of geroosterde
pompoenpitten erover strooien

 

Bietenwortelsoep

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 600 gram rode bietjes, gekookt en in stukjes gesneden
  • 400 gram wortel of winterpeen, in stukjes gesneden
  • klein stukje verse gember (of gemberpoeder)
  • 2 liter bouillon
  • zout, peper
  • peterselie
  • griekse yoghurt

Bereiding
Ui fruiten. Vervolgens bietjes, wortel en verse gember toevoegen en even bakken. Dan bouillon toevoegen.
Dit alles 30 minuten laten koken. Soep pureren en op smaak brengen met zout en peper.
In iedere kom soep een lepeltje yoghurt en wat peterselie toevoegen.

 

Bietensalade met geitenkaas en hazelnoten

Ingrediënten

  • 500 gram rode bieten, gekookt en geschild
  • 1 el walnootolie
  • 2 el olijfolie
  • 1 el medium sherry
  • 1 el rodewijnazijn
  • 2 tl vloeibare honing
  • 200 gram winterpostelein of andere sla
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • bosje verse dille

Bereiding
Snijd de bieten in dunne plakjes en doe ze in een schaal. Meng de walnootolie, olijfolie, sherry, azijn en honing tot een dressing. Breng de dressing verder op smaak met peper en zout, klop hem goed door en giet hem over de bietjes. Laat de bietjes een uur staan en schep ze af en toe om.
Maak de sla schoon en leg hem op een schaal. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan. Schep de plakjes biet uit de dressing en verdeel ze over de sla. Verdeel de verkruimelde geitenkaas, hazelnoten en dille over de salade. Evt. wat extra dressing over de salade gieten.

 

Geroosterde wintergroente

Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.

Ingrediënten

  • Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals bieten, aardappels, winterpeen, aardperen, pastinaak, knolselderij, venkel, pompoen, zoete bataat
  • Olie
  • Peper
  • Zout
  • Evt.takjes tijm of rozemarijn

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).

 

Gestoofde rode bietjes

Ingrediënten

  • 400 gram rode bieten
  • scheut azijn
  • scheut appeldiksap
  • 3 el yoghurt
  • 3 el mayonaise
  • half bosje bieslook
  • peper en zout naar smaak

Bereiding
Schil de bieten, rasp ze rauw en stoof ze kort met de azijn, de appeldiksap en wat water. I.p.v. appeldiksap en water is ook een scheut gewone appelsap te gebruiken. Maak een sausje van yoghurt, mayonaise, peper, zout en bieslook en giet dit voor het opdienen over de bietjes. Lekker met gebakken aardappeltjes.

 

Rode bietjes met zure room

Ingrediënten

  • 4 gekookte bieten
  • 4 eetlepels azijn
  • 1 ui
  • scheut appel-perendiksap
  • zout
  • kruidnagelpoeder
  • laurierblad
  • bekertje zure room
  • 10 gram bloem

Bereiding
Schaaf de gekookte bieten in dunne plakken. Laat ze 10 minuten met azijn, diksap, zout, kruiden en gesnipperde ui in een halve dl. water sudderen. Klop de zure room en de bloem met een vork glad en schenk dit mengsel al roerende bij het bietenvocht. Laat het geheel even doorkoken tot een mooi glad sausje is verkregen.

 

Bietjes met mosterd -honingsaus

Ingrediënten

  • 750g gekookte bieten
  • 1 eetlepel boter
  • 2 eetlepels mosterd
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel worcestershiresauce
  • zout
  • 0,5 theelepel paprikapoeder

Bereiding
Vet een ovenschaal in. Snijd de bieten in plakjes en leg ze in de ovenschaal. Smelt de boter in een pan en voeg de mosterd, honing, Worchestershiresauce, zout en paprikapoeder toe. Roer het goed door en giet het dan over de bieten. Zet de schaal 15 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.

 

Roergebakken bietjes met sesam en kaneel

Ingrediënten

  • 400 gram bieten
  • 2-3 eetlepels sesamzaad
  • kaneel
  • zout
  • (olijf)olie om in te bakken

Bereiding
Bieten schillen, in plakken van 3 mm snijden en de plakken weer in reepjes. Scheut olie verhitten en de bietenreepjes al omscheppend in 5 minuten beetgaar bakken. Sesamzaad erbij doen en nog even meebakken. Bestrooien met een snuf kaneel, proeven en evt. meer kaneel en wat zout toevoegen.Heerlijk bij aardappelpuree en draadjesvlees, of als bijgerecht bij bijv. een (Marokkaanse) stoofschotel.

bron: Smaakmakend, winter 2003

 

Rode biet en rode ui uit de oven

Ingrediënten

  • 500 gram bieten
  • 1 rode ui in dunnen ringen
  • 3 tenen knoflook, in de schil geplet
  • tijm, oregano
  • versgemalen zwarte peper, zout
  • flinke scheut olijfolie
  • flinke scheut balsamico-azijn
  • aluminiumfolie

Bereiding
Oven voorverwarmen op 200ºC. Groot stuk aluminiumfolie dubbelvouwen. Bieten schillen en in gelijke parten snijden. Met de uiringen, de knoflook en de kruiden naar smaak in het midden van de folie leggen, met peper en zout bestrooien en de zijkanten dichtvouwen. Olie en azijn erbij gieten en even doorschudden. Bovenkant van de folie dichtknijpen en het pakket 45 minuten in de oven bakken. Lekker met rijst en vis.

bron: Smaakmakend, winter 2003

 

Geitenkaastaartje met rode biet

Ingrediënten

  • 20 gram hazelnoten
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 2 kleine gekookte bieten in plakjes
  • 3 el olie
  • ½ el witte wijnazijn
  • 1 tl suiker
  • 1 tl mosterd
  • paar blaadjes sla of rucola naar keuze
  • paar sprietjes bieslook

Bereiding
Rooster de hazelnoten in een koekenpan en laat ze afkoelen. Hak de noten grof. Houd een scherp mes onder de hete kraan en snijd er 4 dunne plakken mee van de geitenkaas. Rol de zijkanten van de plakjes geitenkaas door de noten zodat er een krokant korstje ontstaat en leg de plakken daarna op borden. Leg per bord 4 à 5 plakjes biet dakpansgewijs in een cirkel op de geitenkaas. Druppel er wat olie over en bestrooi met zout en peper. Klop een dressing van 2 el olie, wittewijnazijn, suiker en mosterd en breng op smaak met zout en peper. Was de blaadjes sla of rucola, droog ze goed en garneer het geitenkaastaartje hiermee. Strooi wat geknipte bieslook over het geheel.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik
Tel. 030-2129094
info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb