Ayva Tatlisi (Turks kweeperen toetje)

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 kweeperen
  • per kweepeer 2 tot 3 eetlepels suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 8 kruidnagels
  • half glas water
  • 1 citroen
  • kom met water
  • eventueel ter garnering: kaymak (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kajmak) of zure room
  • gemalen pistachenoten

Bereiding

Citroen uitpersen, sap in de kom met water gieten.
Kweeperen dun schillen, steeltje verwijderen, in twee helften snijden. Uit iedere helft het klokhuis verwijderen. Pitjes uit het klokhuis bewaren. Zodra een kweepeer geschild en gehalveerd is, in de kom met water en citroensap leggen (om te voorkomen dat de kweepeer bruin wordt).
Halve kweeperen met de bolle kant naar beneden in een pan met dikke bodem leggen. In iedere klokhuisholte een paar kweepeerpitjes en twee kruidnagels leggen (beide geven de kweeperen tijdens het koken een donkerrode kleur). Op iedere halve kweepeer 2-3 eetlepels suiker leggen. Half glas water in de pan gieten, kaneelstokje tussen de kweepeerhelften in het water leggen. Deksel op de pan doen (en tot het eind op de pan laten).
Water aan de kook brengen, daarna het vuur laag draaien. Kweeperen op de allerkleinste gaspit 1 tot 1,5 uur laten stoven. Het gerecht is klaar als de kweeperen donkerrood en zacht zijn. Pan van het vuur halen, kweeperen af laten koelen.

Eventueel serveren met kaymak (verkrijgbaar bij Turkse winkels; of te vervangen door zure room) en gemalen pistachenoten. 

Hier is te zien hoe het gerecht wordt gemaakt en hoe het resultaat eruit ziet (de video is in het Turks maar de beelden spreken voor zich): https://www.nefisyemektarifleri.com/ayva-tatlisi-tarifi/

 

Kweeperen-kefirschuim

Ingrediënten

  • 500 gram rijpe kweeperen
  • 2,5 dl witte wijn
  • 200 gram suiker
  • 3 el perziklikeur
  • geraspte schil van 1/2 citroen
  • 200 gram kefir
  • 1,25 dl slagroom
  • 1 zakje vanillesuiker

Bereiding

Wrijf de kweeperen droog om het dons te verwijderen. Schil ze, snijd ze in vieren, ontpit ze en stoof ze met de witte wijn en suiker in ca 35 minuten zacht. Pureer de kweeperen en druk ze door een zeef. Breng de kweepeermassa op smaak met perziklikeur en citroenschil en roer de kefir erdoor. 
Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker en schep dit mengsel voorzichtig door de kweepeermassa.
Serveer het kweeperen-kefirschuim in cocktailglazen. 

 

Kweepeer cake

Ingrediënten

  • ca 40 gram kweeperen
  • 3 eieren gemixt
  • 100 gram suiker
  • 150 gram roomboter
  • 3 theelepels kaneel
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 1 theelepel cardamom
  • snuf zout
  • 7,5 gram bakpoeder
  • 150 gram bloem
  • ca 100 gram gehakte walnoten

Bereiding

Snijd de kweeperen in kwarten, haal het klokhuis eruit en schil ze. Snijd ze vervolgens in partjes.
Meng suiker, bakpoeder, snuf zout, eieren en de specerijen door elkaar en snijd de boter hier doorheen. Goed mengen. Spatel hier de bloem doorheen tot het geheel een dikke consistentie heeft. Vet een cake- of taartvorm in en doe het deeg hierin. Stop de stukjes kweepeer in het deeg, ze moeten bedekt zijn met deeg. Strooi de gehakte noten over de cake en bak de cake ca 45 minuten op 160 graden.

 


Membrillo of kweepeer pasta

Ingrediënten

  • 1 kg kweeperen
  • 500 gram kristalsuiker
  • 1 eetlepel speculaaskruiden

Bereiding

Veeg het dons van de kweeperen. Snijd ze in de lengte in kwarten, dit is handig om straks de klokhuizen eenvoudig te kunnen verwijderen. Verwijder alvast steel en kroontje. Kook ze totdat ze gaar zijn en je er met een vork makkelijk in kunt prikken. Laat het geheel afkoelen. Haal de vruchten uit de pan en verwijder de klokhuizen. Pureer het vruchtvlees in de keukenmachine of groentemolen.

Weeg de vruchtenmoes en voeg een halve hoeveelheid suiker toe. Doe dit mengsel in een pan met een dikke bodem. Een zware koperen jampan of een braadpan is zeer geschikt. Kook het geheel in totdat het een stevige massa is die gemakkelijk van de bodem van de pan loslaat. Dit is zwaar werk en duurt zeker een half uur. De massa gaat als het ware ploppen en hier is het zaak om handen en armen (en keuken!) goed te beschermen. Voeg als laatste de speculaaskruiden toe en roer het goed door het mengsel.

Stort de ingedikte massa in een bakblik of een vorm naar keuze. Laat het eerst rustig afkoelen naar kamertemperatuur en plaats het geheel een nachtje in de koelkast. Na het afkoelen moet de massa stevig zijn en niet plakken. Als de membrillo stevig en goed snijdbaar is dan kun je er vormen van snijden zoals blokjes of tegeltjes. Het resultaat is aromatisch en lekker zoet, heerlijk te combineren met stevige kaassoorten en noten.

 

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb