Aziatische wraps voor 4 personen


Ingrediënten

  • 4 wraps
  • kippendijen of vegetarische kipstukjes voor 4 personen
  • zonnebloemolie
  • 5 spices kruidenpoeder
  • peper en zout
  • 2 limoenen
  • 2 tot 4 el hoisinsaus
  • 1 grote paksoi of 2 kleine
  • 2 lenteuitjes in stukjes
  • halve komkommer in dunne schijfjes
  • 2 el sesam
  • 3 tenen knoflook
  • 2 handjes cashewnoten
  • sambal/sriracha
  • 1 hand koriander

Bereiding

De kip/vegakipstukjes kruiden met de 5-spices kruidenpoeder. Doe een scheutje zonnebloemolie in de wok en bak de kip/vegakipstukjes op matig vuur. Snijd de knoflook in kleine stukjes. Voeg peper, zout en de knoflook toe.
Snijd de paksoi in stukjes (het blad kun je ook eten) en voeg toe aan de kip. Je kunt een deel van de lente-uitjes toevoegen in de pan of op het laatst (ongebakken) over de wrap.
Meng 2 el hoisinsaus met het sap van 1 limoen (naar smaak, je kunt de saus ook verdubbelen).
Bak in een hete droge koekenpan de wraps een voor een gedurende 1 min aan beide zijden.
Haal de wrap uit de pan, verdeel schijfjes komkommer over de wrap. Voeg het kip-paksoi mengsel over de wrap. Strooi er wat sesam en cashews over naar smaak. Verdeel 1 el saus over de kip en groenten. Voeg eventueel wat verse lente-uitjes en/of koriander toe.

Om het wat pittiger te maken kun je sambal of sriracha saus toevoegen.

 

Paksoi met shiitake voorgerecht


Ingrediënten

  • 200 gram shiitake
  • 50 gram roomboter
  • peper en zout
  • 1 struik paksoi
  • beetje sojasaus
  • beetje sherry

Bereiding
Maak de shiitake schoon. Maak de paksoi schoon en snijd hem klein. Smelt in een koekenpan de roomboter en bak de paddestoelen maximaal 5 minuten inde boter. Kruid ze met peper en zout en haal ze uit de pan. Bak in dezelfde boter de paksoi enkele minuten. Haal de paksoi uit de pan en blus de pan met een scheut sojasaus en een scheut sherry. Laat even opkoken en neem de pan van het vuur. Leg de shiitake en de paksoi op borden en druppel dit mengsel erover. Serveer als voorgerecht met toast.
In plaats van shiitake zijn kastanjechampignons ook prima te gebruiken. In plaats van paksoi is snijbiet ook lekker in dit recept.

 

Paksoi met kaassaus voor 2 personen


Ingrediënten

  • 1 paksoi
  • een scheut zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteen, geperst
  • 1 theel. bouillonpoeder
  • 1 eetl. bloem
  • 1 theel. kerrie
  • 100 g blauwe kaas of belegen kaas, geraspt
  • peper en zout
  • 2 dl melk (of 1 dl melk en 1 dl witte wijn)

Bereiding
Was de paksoi en laat ze uitlekken. Snijd de paksoi in brede repen en stoof of bak ze met olie tot ze geslonken en gaar maar nog wel knapperig is. Maak ondertussen de saus: fruit de gesnipperde ui met knoflook en kerrie in olie. Roer het bouillonpoeder door het mengsel en voeg de melk (met wijn) toe aan het ui-knoflook mengsel. Breng dit aan de kook en bind de saus met aangelengde bloem. Voeg al roerend de geraspte kaas toe. Blijf roeren totdat de kaas gesmolten is en er een gladde saus is ontstaan. Maak de saus op smaak met peper en zout. Lekker met een gekookte graansoort of macaroni of spaghetti.

 

Omelet met paksoi, ui en paprika voor 2 personen


Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 1/2 paksoi
  • 1/2 paprika
  • 1 uitje
  • scheutje olie
  • klontje boter
  • peper en zout

Bereiding
Was en snijd de paksoi en de paprika. Roerbak de groenten beetgaar in de olie. Klop de eieren met een beetje peper en zout los. Zet een koekenpan met een klontje boter op het vuur en giet hierin het eimengsel. Bak de omelet aan beide kanten lichtbruin. Verdeel de groenten over de omelet en bak deze nog een paar minuten mee. Klap de omelet dubbel en serveer direct. Lekker bij rijst of bulgur en een salade.

 

Oosterse roergebakken paksoi

Ingrediënten

  • grote struik paksoi
  • 250 gram garnalen
  • 1 winterpeen
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • stukje gemberwortel
  • bakje taugé
  • bosje lente-ui
  • olie, sojasaus, peper, zout

Bereiding
Was alle ingrediënten (indien nodig) en snijd ze klein. Roerbak in een wok de wortel, knoflook, gember en het pepertje in wat olie. Voeg na 4 minuten de paksoi en de lente-ui toe. Voeg na nog eens 3 minuten de taugé en de garnalen toe en warm deze nog even mee. Maak op smaak af met peper, zout en sojasaus. Serveren met mie.

 

Kerrie-paksoi met notenkorst voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappels
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 rode uien
  • 2 struiken paksoi
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 50 gram geraspte oude kaas
  • 1,5 dl. crème fraîche
  • boter, melk, zout, peper

Bereiding
Schil de aardappels en kook ze gaar. Snijd de uien klein en fruit ze in de kerrie in een flinke pan. Was de paksoi, snijd hem klein en schep door de uien. Laat ca 5 minuten meefruiten. Verwarm de oven voor op 180°. Als de aardappels gaar zijn: giet ze af en stamp ze tot puree met wat melk. Schep het paksoimengsel en het bakvet erdoor en maak op smaak af met peper en zout. Roer hazelnoten, kaas, creme fraiche door elkaar en verdeel dit mengsel over de stamppot. Laat de schaal ca 20 minuten in de oven staan.

 

Paksoistamppot met kibbeling voor 4 personen


Ingrediënten
2 struiken paksoi
1 pakje aardappelpuree voor 4 personen
2 bakjes kibbeling
2 el olijfolie
50 gram gehakte hazelnoten
1 teen knoflook
zout, peper

Bereiding
De paksoi wassen, in reepjes snijden en laten uitlekken. De aardappelpuree volgens gebruiksaanwijzing bereiden. In een koekenpan de kibbeling volgens gebruiksaanwijzing verwarmen. De paksoi en de olie door de aardappelpuree roeren. De knoflook pellen en erboven uitpersen. Op smaak brengen met peper en zout. De stamppot serveren met stukjes kibbeling.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb