Geroosterde wintergroenten
Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.
Ingrediënten
- Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals bieten, aardappels, winterpeen, aardperen, pastinaak, knolselderij, venkel, pompoen, zoete bataat
- Olie
- Peper
- Zout
- Evt.takjes tijm of rozemarijn
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).
Knolselderijpuree met witlof (4 personen)
Ingrediënten
- 1 knolselderij
- 2 grote kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
- 750 ml. (volle) melk
- 10 gram roomboter
- 1 eetlepel suiker
- 6 stronken witlof, schoongemaakt en in de lengte gehalveerd
- ½ theelepel tijmblaadjes
- 150 ml crème fraiche
Bereiding
Snijd de knolselderij in dikke plakken, snijd daarna de schil eraf en snijd de plakken in blokjes. Kook de blokjes knolselderij en aardappel in 20 minuten gaar in de melk, met zout naar smaak.
Verwarm ondertussen de boter met de suiker in een braad- of hapjespan en bak daarin de lof op laag vuur in 5 tot 10 minuten aan beide kanten bruin, samen met de tijm. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de knolselderij en aardappelen af en stamp ze fijn. Roer de crème fraiche erdoor en breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Verdeel de puree over de borden en leg de gebakken witlof erop.
Knolselderij met kruidenremolade
Ingrediënten
- 2 eieren
- 500 gram knolselderij, gerapst
- 2 el olijfolie
- 1 el sesamolie
- sap van 1 citroen
- 3 el verse peterselie, fijngehakt
- 3 el verse bieslook, fijngehakt
- peper en zout
Bereiding
Kook de eieren 10 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en hak ze fijn. Doe de knolselderij en de stukjes ei in een grote schaal.
Roer de olijfolie, de sesamolie en het citroensap tot een saus en schenk die over de knolselderij en het ei.
Voeg de peterselie, de bieslook en peper en zout toe en meng alles goed door elkaar.
Knolselderij met tomatensaus
Ingrediënten
- 1 grote knolselderij
- 1 rode paprika
- 1 ui
- 1 prei
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olie
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- 500g tomaten
- boter
Bereiding
Maak de paprika schoon en snijdt deze in kleine reepjes. Pel de ui en het knoflookteentje en snipper deze. Maak de prei schoon, snijdt deze in dunne ringetjes, was deze en laat ze uitlekken. Was de tomaten en snijdt ze in stukjes.
Maak de knolselderij schoon en snijdt ze in blokjes. Kook de blokjes knolselderij in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 15 minuten gaar.
Verhit in een pan een klontje boter, voeg de tomaten toe en smoor deze 10 minuten. Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui en knoflook.
Voeg dan de paprika, prei en Italiaanse kruiden toe en bak deze 5 minuten mee. Pureer de tomaten met een staafmixer en doe de tomatensaus bij het uimengsel in de pan.
Giet de knolselderij af, doe deze in een schaal en giet de tomatensaus erover.
Knolselderij met zachte geitenkaas
Ingrediënten
- 1 grote knolselderij
- 4 tomaten
- Stukje zachte geitenkaas
- 1 eetlepel honing
- Peper, zout
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de tomaten en snijd ze in plakken. Maak de knolselderij schoon en snijd hem in plakken van ca 1 cm dik. Bak eerst de plakken tomaat in een koekenpan. Bak vervolgens de knolselderij 10 tot 15 minuten in een koekenpan. Leg de plakken knolselderij in een ovenschaal. Leg de tomatenplakken op de knolselderij. Strooi de verkruimelde geitenkaas erover. Druppel de honing over het geheel en maak op smaak af met peper en zout. Zet de schaal een kwartiertje in de oven. Lekker met couscous en een groene salade.
Waldorfsalade van knolselderij
Ingrediënten
- 150 gram knolselderij
- 1 appel
- 150 gram gare kipfilet in reepjes
- 25 gram walnoten, grof gehakt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel yoghurt
- Peper, zout
Bereiding
Snijd de knolselderij in dunne plakken, dan in reepjes en vervolgens in kleine stukjes. Breng water aan de kook en blancheer de stukjes kort. Spoel ze af met koud water. Snijd de appel in stukjes die even dik zijn als de knolselderij. Meng de knolselderij, appel, kip en noten door elkaar. Maak een dressing van de mayonaise, de yoghurt en peper en zout en meng deze door de salade.