Raapstelenomelet

Ingrediënten

  • 2 aardappels
  • zout
  • 2 bosjes raapstelen
  • 1 sjalotje, gesneden
  • 6 eieren
  • versgemalen peper, nootmuskaat
  • boter of olie om in te bakken

Bereiding
Aardappels schillen, in plakjes van ½ cm snijden en in 5 minuten in water met wat zout beetgaar koken. Afgieten en in wat boter in 8 minuten lichtbruin bakken in een koekenpan. Sjalot toevoegen en even meebakken. Aardappel uit pan nemen en bestrooien met zout en peper. Intussen raapstelen wassen, en met aanhangend water en wat zout ca 2 minuten laten slinken in een pan. In vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken.
Eieren loskloppen en door de raapstelen scheppen. Op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. In een koekenpan boter verhitten, eimengsel in de pan gieten, aardappels erop scheppen en met een vork in de omelet duwen. Omelet in 10 tot 15 minuten op zacht vuur goudbruin bakken.

bron: Smaakmakend lente 2002

 

Raapsteeltjes in roomsaus

Ingrediënten

  • 1 bos raapsteeltjes
  • 1 gesnipperde ui
  • olie
  • 1 teen knoflook
  • 1/2 tl koriander
  • zout
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 beker zure room [of creme fraiche]
  • 4 el parmezaanse kaas of uitgebakken spekjes

Bereiding
Was de groente en snijd ze in 2 cm brede stukken. Fruit ui en knoflook in olie. Voeg raapstelen en kruiden toe. 10 min. stoven. Zure room er door en bestrooien met kaas of spekjes.

 

Roergebakken raapstelen

Ingrediënten

  • 400 g raapstelen
  • 1/2 dl tomatensap
  • 1 el sherry medium dry
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olie
  • mespunt gemberpoeder
  • 1/2 dl sojasaus
  • zout en peper

Bereiding
Was de raapstelen, laat ze goed uitlekken en snijd ze in grove stukken. Verhit de olie in een wok. Pers het teentje knoflook erboven uit. Voeg de raapstelen toe en bak ze al omscheppend tot ze gaan slinken. Voeg de gemberpoeder, het tomatensap, de sherry en sojasaus toe en bak het geheel op hoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng de raapstelen op smaak met zout en peper, en doe ze in een schaal. Serveer met aardappelen, rijst of pasta.

 

Raapstelenquiche voor 4 personen

Ingrediënten

  • ca 5 plakjes bladerdeeg
  • 2 bosjes raapstelen
  • 4 eetlepels olie
  • 1 ui, gesneden
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 3 eieren
  • 3 eetlepels slagroom
  • versgemalen peper
  • 150 gram geraspte kaas
  • boter voor invetten
  • 1 eetlepel paneermeel
  • springvorm

Bereiding
Bladerdeeg ontdooien. Overn voorverwarmen op 200ºC. Raapstelen wassen en met aanhangend water en een beetje zout ca 2 minuten laten slinken in een pan. In een vergiet doen, vocht eruit drukken en grof hakken.
Knoflook en ui 2 minuten fruiten in hete olie. Eieren met slagroom en peper loskloppen. Ui, knoflook, kaas en raapstelen erdoor scheppen.
Taartvorm met boter invetten en bekleden met de plakjes bladerdeeg. Gaatjes in deeeg prikken met een vork. Bodem bestrooien met paneermeel en ei-raapstelenmengsel in de vorm scheppen. In het midden van de oven in ca 30 minuten goudbruin bakken.

bron: Smaakmakend lente 2002

 

Stamppot van raapstelen en rucola met gepocheerde eieren voor 4 personen

Ingrediënten

  • 1,5 kg kruimige aardappels
  • 100 gram rucola
  • 1 bos raapstelen
  • 2 eetlepels azijn
  • 4 verse eieren
  • 150 gram roomkaas met knoflook
  • 2 eetlepels roomboter
  • 1 dl. hete melk
  • zout, versgemalen peper

Bereiding
Aardappels schillen, in stukken snijden en met wat zout gaarkoken. Intussen rucola en raapstelen wassen en droogmaken in een theedoek of slacentrifuge. Een grote pan voor ca 2/3 vullen met water. Azijn en 1 eetlepel zout toevoegen en water tegen de kook aanbrengen, niet laten borrelen. Intussen melk verwarmen. Aardappels afgieten en met de hete melk tot puree stampen. Pan terugzetten op laag vuur en roomkaas en boter door de puree roeren. Op smaak brengen met peper en zout. Rucola en raapstelen erdoor scheppen.
Een ei in een kommetje breken en voorzichtig in de pan met water laten glijden. Met 2 lepels meteen het eiwit om de dooier vouwen. Rest van de eieren idem. Eieren in ca 4 minuten zachtjes pocheren en op de stamppot leggen.

Bron: Smaakmakend lente 2004


Raapstelensalade met oude kaas en pijnboompitten

Ingrediënten

  • 1 bos raapstelen
  • 1 lente
  • uitje
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 theelepel (appel)diksap
  • zout, versgemalen peper
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 4 plakken oude kaas

Bereiding

Raapstelen wassen, droogmaken in theedoek of slacentrifuge en in stukjes snijden. Lente-ui in stukjes snijden en erdoor mengen. Olie, azijn, diksap en ½ eetlepel water tot een sausje kloppen, op smaak brengen met peper en zout. Pijnboompitten roosteren in een droge koekenpan. Kaas in stukjes breken. Saus door de raapstelen scheppen en raapstelen garneren met de pitten en de kaas.

bron: Smaakmakend lente 2002

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb