Spek- of pronkbonen met paprika en tomaat (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 500 gram spek- of pronkbonen
- 1 gesnipperde ui
- 15 gram boter of margarine
- 1 rode paprika
- 3 tomaten
- zout
- peper
- oregano
- 100 gram geraspte kaas
Bereiding
Maak de bonen schoon en snijd ze in stukken of haal ze door de snijbonenmolen. Fruit de ui in hete boter, voeg de bonen toe met de blokjes gesneden paprika's.
Voeg na 10 minuten de ontvelde, in stukjes gesneden tomaten met het zout, de peper en de oregano toe.
Schep alles even om en laat het samen gaar worden in totaal 20-25 minuten.
Leg de geraspte kaas op de groente en laat dit smelten of plaats de schotel onder de hete grill en laat de kaas smelten en lichtbruin kleuren.
Gebakken pronkbonen met kabeljauw (voor 4 personen)
Ingrediënten
- 700 gram pronkbonen, afgehaald en schuin in stukken gesneden
- 1 teen knoflook, in dunne plakjes
- zout en zwarte peper uit de molen
- olijfolie
- 4 kabeljauwmoten a 200 gram, met graat
- 12 plakken pancetta of magere rookspek
- 1 flinke handvol pijnboompitten
- 2 citroenen, gehalveerd
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C. Leg de pronkbonen in een passend formaat braadslee. Doe er de knoflook bij en wat zout en peper, en net genoeg olijfolie om de bonen een glimmend laagje te bezorgen.
Hussel alles goed. Leg de moten kabeljauw tussen de pronkbonen, strooi er nog wat zout en peper over en leg de plakjes pancetta over de kabeljauw en tussen de bonen.
Strooi er de pijnboompitten over en besprenkel alles met wat olijfolie. Leg de gehalveerde citroenen in de braadslee: tijdens het bakken kleuren ze iets en worden ze heerlijk zoet, sappig en citroenachtig.
Dek de braadslee af met aluminiumfolie en zet hem in het midden van de oven. Verwijder na 5 minuten de folie en laat de vis nog ongeveer 10 minuten gaar bakken.
Je weet dat de moten gaar zijn als je de graat in het midden er gemakkelijk uit kunt halen.