Gebraden pompoen met rode wijnsaus
voor 8 personen
Ingrediënten
- 1 flinke pompoen van ongeveer 3 kilo, schoongeboend
- 30 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- 400 g kastanjechampignons, in plakjes
- 4 teentjes knoflook, fijngesneden
- naaldjes van 2 takjes rozemarijn, fijngesneden
- 1 rode chilipeper, met of zonder zaadlijsten, fijngesneden
- 400 g vastkokende aardappelen, geschild en grof geraspt
- 1 glas rode wijn
- 150 g Parmezaanse kaas, geraspt
- 4 eieren, losgeklopt
- desgewenst een snuf chilivlokken
Voor de rodewijnsaus:
- 1 fles rode wijn
- 1 pot (400 ml) paddestoelenfond
- 1 ui, geschild en in kwarten
- 2 takjes verse tijm
- 1 laurierblaadje
- 10 peperkorrels
- 1 tl dijonmosterd
- 150 g koude boter, in blokjes
Bereiding
Verwarm de oven voor tot 180 graden. Zet de pompoen op een bakplaat, pak hem in met aluminiumfolie en schuif 45 minuten in de oven. Laat hem enigszins afkoelen.
Week het eekhoorntjesbrood 15 minuten in 300 ml kokend water. Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en fruit de uien 5 minuten. Voeg de champignons en een snuf zout toe en bak tot ze bruin zijn en geen vocht meer loslaten. Laat het eekhoorntjesbrood uitlekken (vang het weekvocht) en hak tamelijk grof.
Doe de knoflook, rozemarijn en chilipeper bij de champignons en bak een minuutje mee. Voeg het eekhoorntjesbrood en de geraspte aardappel toe, schenk het weekvocht en de rode wijn in de pan en laat alles omscheppend 10 minuten pruttelen.
Snijd een deksel uit de bovenkant van de pompoen. Verwijder de zaden en draden en hol hem verder uit met een lepel, tot u rondom een wand van 1,5 à 2 cm overhoudt. (Bewaar het pompoenvruchtvlees voor een soepje of iets dergelijks.)
Meng de Parmezaan door de vulling, proef en maak hem pittig op smaak met zout en peper. Schep tot slot de eieren erdoor en vul de pompoen.
Zet het deksel weer op de pompoen en wrijf deze rondom in met een beetje olijfolie. Dek opnieuw af met folie en schuif 45 minuten in de oven. Verwijder het folie en laat nog eens 30 minuten bakken.
Laat voor de saus de wijn, fond, ui, tijm, laurier en peperkorrels in een wijde pan inkoken tot er een derde van over is. Zeef de vloeistof boven een schoon pannetje en breng opnieuw aan de kook. Zet het vuur laag en klop er met een garde, blokje voor blokje, de boter door. Blijf kloppen tot de saus licht bindt en mooi gaat glanzen.
Haal de pompoen uit de oven, laat hem een kwartiertje rusten voor u hem aansnijdt. Serveer met de rodewijnsaus.
Vrolijke pompoensoep
Ingrediënten
- 1 pompoen
- boter of olijfolie
- 2 teentjes knoflook, gehakt of geperst
- stukje gember, fijngesneden
- ± halve liter bouillon
- sap van 2 of uitgeperste sinaasappels
- 3 dl room
- ½ theelepel korianderpoeder (of verse koriander)
- snufje peper
- 1 eetlepel geroosterde pijnboompitten
Bereiding
Pompoen wassen (niet schillen), ontpitten en in blokjes snijden. Blokjes in boter of olie zachtjes bakken. Knoflook en gember erbij doen en even meebakken. Beetje bouillon erbij gieten zodat het lekker pruttelt. Als de pompoen zacht is geworden, deze pureren met de staafmixer. Dan de rest van de bouillon, room en sinaasappelsap toevoegen. Goed warm laten worden. Tenslotte koriander erdoor roeren en op smaak brengen met peper (en zout). Soep in kommen scheppen en bestrooien met de pijnboompitten.
Recept van biologisch restaurant Hof van Oldeberkoop, Oosterwoldseweg 3, Oldeberkoop
Pompoenstoofpot met snijbiet en tomaat
Ingrediënten
- teentje knoflook, gehakt of uitgeperst
- 1 ui
- kleine pompoen
- ca 5 tomaten
- 200 gram snijbiet
- olie
- 2 dl bouillon
- peper, zout, kerrie
Bereiding
Was de pompoen, snijd hem open, haal de pitten eruit en snijd hem in kleine blokjes. Verhit de olie in een flinke pan en doe de pompoenblokjes erin. Fruit de knoflook en de ui mee. Was de tomaten en snijd ze in stukjes. Voeg na 5 minuten de tomaten toe en bak ze even mee. Was de snijbiet en snijd deze klein. Voeg na nog 5 minuten de snijbiet toe. Voeg als de snijbiet iets geslonken is, de bouillon toe en laat het geheel ongeveer 10 minuten stoven. Maak op smaak af met peper, zout, evt. wat kerrie of andere kruiden naar smaak. Lekker met volkorenmacaroni.
Gevulde pompoen met bulgur voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 oranje pompoen van ca 750 gram
- zout, versgemalen peper
- 150 gram bulgur
- 1 ui gesneden
- 1 theelepel kerriepoeder
- 100 gram geraspte kaas
- 1 eetlepel appelazijn
- 25 gram pompoenpitten
- olie voor bakken en invetten
- aluminiumfolie
Bereiding
Oven voorverwarmen op 200ºC. Pompoen wassen en doorsnijden. Plakje van de onderkant snijden zodat de helften stevig staan. Pitten en draden verwijderen, helften uithollen met een lepel. Ovenschaal half vullen met water. Pompoenhelften van binnen inkwasten met olie, bestrooien met peper en zout en in de schaal zetten. Met aluminiumfolie afdekken en 25 minuten onderin de oven gaarstoven.
Intussen pompoenvlees in stukjes snijden. Bulgur twee minuten in wat hete olie aanfruiten. Kerrie, pompoen en ui even meebakken. 3 dl. water toevoegen en de bulgur in 15 minuten gaarkoken. Op smaak brengen met azijn, zout en peper. Van vuur af nog even laten nawellen. Pompoenhelften vullen met bulgur, kaas erover strooien en 5 minuten in de oven terugzetten. Pompoenpitten in droge koekenpan roosteren en over de pompoenhelften strooien.
Bron: Smaakmakend, herfst 2006
Spaghetti met pompoensaus
Ingrediënten
- 600 gram pompoen
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 130 gram boter
- 4 el droge witte wijn
- 4 el room
- 400 gram spaghetti
- 1 mespuntje cayennepeper
- 3 el fijngehakte kervel
Bereiding
De pompoen schillen, van pitten ontdoen en in blokjes snijden. Sjalot en knoflook pellen, fijnhakken en in de boter fruiten. De blokjes pompoen toevoegen en al roerend 3 minuten fruiten. De wijn en de room erbij schenken, zout toevoegen en de pompoen 25 minuten laten koken. De spaghetti beetgaar koken. De pompoensaus pureren, met cayennepeper op smaak brengen en de kruiden erdoor roeren. De spaghetti goed laten uitlekken en dan de saus door de spaghetti mengen.
Variatie: gebruik in plaats van de wijn kruidenbouillon. Voeg dan minder of geen zout toe aan de saus.
Kalan - pompoen-kokos stoofschotel
Ingrediënten
- 500 gr pompoen
- 1courgette
- 125 g kokos,liefst vers
- 4 groene chilipepers, zaad verwijderd
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel zout
- 1,25 dl water (naar behoefte) plus 2,5 dl water
- 3,75 dl yoghurt (glad geklopt met vork)
- 1/2 theelepel geelwortel
- 1/2 theelepel versgemalen zwarte peper
- 3 eetlepels kokos- of plantaardige olie
- 1 theelepel mosterdzaad, (evt. 1 gedroogde rode chilipeper (zaad verwijderd))
- 1/4 theelepel fenegriekzaad
- 12 verse of 24 gedroogde karibladen (in sliertjes) (evt. vervangen door 2 theelepels fijngehakte peterselie en 1 theelepel geraspte citroenschil)
Bereiding
Snijd de pompoen doormidden, verwijder het zaad en snij in blokjes van 3 cm.Snijd de courgette in stukjes van 3 cm.
Snijd de verse chilipepers in kleine stukjes en doe dit samen met de kokos, het komijnzaad en het zout in een keukenmachine of blender en draai tot een glad mengsel.
Giet er zo nodig geleidelijk wat water bij, maar niet meer dan 1,25 dl.Doe dit mengsel in een kleine kom en schep er de yoghurt door.
Giet de 2,5 dl water in een pan en breng aan de kook op een hoog vuur. Schep er de geelwortel en peper door en voeg dan de blokjes pompoen en courgette toe.
Schep alles goed om, zodat de groenten rondom met het geelwortelwater bedekt worden. Laat ca. 10 min. sudderen op een laag vuur tot de groenten gaar zijn.
Voeg het kokos-yoghurtmengsel toe en schep alles voorzichtig om.Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.Neem pan van het vuur.
Verhit de olie in een kleine koekenpan op een hoog vuur. Doe zodra de olie heet is het mosterdzaad erin en leg er een deksel op.
Schep er na ca. 30 sec., wanneer de mosterdzaadjes niet meer poffen, het fenegriekzaad door (en evt. de rode chilipeper in kleine stukjes).
Roerbak ca. 15 sec tot het fenegriekzaad donkerbruin is. Neem de koekenpan van het vuur en schep er de karibladen door.
Schep dit mengsel dan zorgvuldig door het pompoenmengsel zonder de groenten te pletten. Garneer desgewenst met wat karibladen (of wat peterselie).
Serveren met basmatirijst en bijv. naan of pappadums, chutney, etc.
Geroosterde pompoen met in rode wijn gestoofde linzen
Ingrediënten
- 300 gram linzen
- 1 kleine, schoongeboende pompoen
- 3 el olijfolie om in te bakken
- grof zeezout
- 150 gram chorizo, in stukjes gesneden
- 3 sjalotten, gesnipperd
- 10 gekneusde jeneverbessen
- ½ tl gedroogde rode peper of cayennepeper
- 250 ml rode wijn
- 1 el olijfolie
Bereiding
Kook de linzen in water in ongeveer 35 minuten beetgaar. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen met schil en al in parten van ca 3 cm breed en verwijder draden en pitten. Meng in een kom 2 el olijfolie met een theelepel grof zeezout en schep dit om met de pompoen. Verdeel de parten pompoen over de bakplaat en rooster de pompoen in 30 minuten gaar.
Verhit 1 eetlepel olie in een hapjespan en bak hierin de chorizo zachtjes uit. Voeg de sjalotjes, peper en jeneverbessen toe en fruit 2 minuten mee. Giet de linzen af en voeg ze bij de chorizo. Schenk de rode wijn in de pan en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag en laat alles nog 15 minuten stoven. Breng op smaak met zout en versgemalen peper en roer er een eetlepel olijfolie door. Verdeel de linzen over vier borden en leg de geroosterde pompoen ernaast. Lekker met warm stokbrood.
Bron: Smaakmakend, herfst 2006
Geroosterde wintergroenten
Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.
Ingrediënten
- Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals pompoen, bieten, aardappels, winterpeen, aardperen, pastinaak, knolselderij, venkel, zoete bataat
- Olie
- Peper
- Zout
- Evt.takjes tijm of rozemarijn
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).
Pompoensoep met venkel en room voor 2 personen
Ingrediënten
- 400 gram pompoen in stukjes
- 1 venkelknol, schoongemaakt en in stukjes
- ½ liter bouillon
- 1 prei
- klontje boter
- 1 dl. melk
- 1 eetlepel room
- 100 gram geraspte kaas
- bieslook
Bereiding
Pompoen en venkel gaarkoken in de bouillon en vervolgens pureren. Prei schoonmaken, in ringen snijden en kort fruiten in de boter. Prei en melk aan de pompoenmassa toevoegen. Soep aan de kook brengen en 5 minuten laten doorwarmen op laag vuur. In kommen schenken en aan elke kom voor het opdienen ½ eetlepel room toevoegen en bestrooien met geraspte kaas en bieslook.
Tip: veel knoflook in deze soep is ook lekker: dan fruiten en toevoegen samen met de prei.
Pompoenfrietjes
Ingrediënten
- 500 gr groene pompoen
- olie
- zout
- chilipoeder, kerrie
Bereiding Snijd frietjes uit de pompoen en bak ze goudbruin en knapperig in de frituurolie. Even uit laten lekken op keukenpapier en bestrooien met zout, chilipoeder en kerrie.
Romige paprika-pompoensoep
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 kleine pompoen
- 4 el margarine of olie
- 2 kruidenbouillontabletten
- 1 pot gegrilde paprika's
- 1 dl (kook)room
- gemalen oude kaas
Bereiding
Ui pellen en snipperen. Pompoen wassen (of desgewenst schillen), pitten eruit halen en in kleine stukjes snijden. In soeppan margarine of olie verhitten en ui en pompoen ca 5 minuten zacht bakken. Bouillontabletten en 750 ml kokend water toevoegen. Soep aan de kook brengen en 15 minuten laten koken.
Gegrilde paprika's afgieten en in reepjes snijden. De room en de helft van de paprika aan de soep toevoegen en met een staafmixer de soep pureren. Op smaak brengen met peper en zout. Soep met de kaas en de rest van de paprika garneren en serveren met geroosterd brood.
Gegratineerde pompoen voor 4 personen
Ingrediënten
- 1 oranje pompoen van 1 kg
- (zee)zout
- 750 gram zeer rijpe tomaten
- olijfolie
- 2 eetlepels oregano
- 4 eetlepels peterselie, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, geperst
- versgemalen peper
- 200 gram pecorino of andere harde schapenkaas
Bereiding
Pompoen in parten snijden, pitten en draden verwijderen en vruchtvlees in dunne plakjes snijden. Met zout bestrooien en ca 30 minuten in een vergiet laten staan. Oven voorverwarmen op 175 ºC. Tomaten halveren en tot moes raspen op grove rasp. Tomatenmoes even laten uitlekken in zeef. Oregano, peterselie, knoflook, 4 eetlepels olie, en wat zout en peper erdoor mengen. Pompoen afspoelen en droogdeppen met schone theedoek. In ingevette ovenschaal lagen maken van pompoen, tomatenmoes en kaas. Eindigen met kaas. Ca 1 uur gaar en goudbruin bakken.
Bron: Smaakmakend, najaar 2003
Zoetzuur van pompoen
Ingrediënten
- ca. 1 kilo pompoen
- 4 dl appelazijn
- 375 gram witte basterdsuiker
- ½ rode Spaanse peper, vruchtvlees in uiterst smalle reepjes gesneden
- 1 el grof geraspte verse gemberwortel
- pijpje kaneel van 2 ½ cm
- 3 kruidnagelen
- zout
- versgemalen witte peper
Bereiding
Schil de pompoen, snijd hem open en verwijder de pitten en draden. Snijd het vruchtvlees in blokjes (ca. 1½ cm). Breng in een pan met dikke bodem de azijn en 50 ml water aan de kook. Laat de suiker erin oplossen. Voeg de pompoenblokjes, rode peper, gemberwortel, kaneel en kruidnagelen toe. Schep alles enkele malen voorzichtig om en wacht tot alles aan de kook is gekomen. Temper de warmtebron. Houd alles 10-12 minuten tegen de kook aan. De pompoen moet niet alleen zacht maar ook net gaar zijn. Verwijder het kaneelpijpje en eventueel ook de kruidnagelen. Voeg naar eigen smaak en inzicht zout en witte peper toe. Gebruikt u het zoetzuur niet meteen, doe het dan in zorgvuldig schoongemaakte en met kokend water omgespoelde jampotjes. Sluit de potjes luchtdicht af. Voorzie de potjes van etiketten met vermelding van datum en inhoud. Lekker bij geroosterd vlees.