Bleekselderijsoep met rode linzen

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 5 stengels bleekselderij
  • 2 el olie
  • 50 gram rode linzen
  • 1 liter groentebouillon
  • zout, peper

 

Bereiding
Maak de ui schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snijd de bleekselderij in reepjes. Verwarm de olie in een pan en bak hierin de groenten 5 minuten onder goed roeren. Doe de linzen en de bouillon erbij en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel met het deksel op de pan in 20 tot 30 minuten gaar worden. Breng de soep op smaak met peper en zout.

 

Bleekselderijsalade met appel en druiven

Ingrediënten

  • 6 stengels bleekselderij
  • 1 appel
  • 1 eetlepel citroensap
  • 200 gram blauwe druiven
  • 150 gram Hollandse geitenkaas
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • Zout en versgemalen peper
  • Enkele toefjes selderijblad

Bereiding
Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in stukjes. Was de appel, snijd hem in blokjes en besprenkel die meteen met citroenap om verkleuring tegen te gaan. Was de druiven, halveer en ontpit ze. Snijd de kaas in blokjes. Maak in een kom een saus van de yoghurt, olie, azijn, honing, zout en peper. Meng de bleekselderij, appel, druiven en de kaas door het sausje. Garneer de salade met enkele toefjes selderijblad.

 

Waldorfsalade (vrij naar Jamie)

Ingrediënten

  • 4 flinke handen groene slablaadjes, gewassen en drooggeslingerd
  • 200 gram druiven, gehalveerd
  • 5 stengels bleekselderij
  • 100 gram walnoten in grove stukjes
  • Bosje bladpeterselie
  • 1 appel
  • 150 gram blauwe kaas
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 2 eetlepels witte of rode wijnazijn
  • Olijfolie extra vierge
  • 1 eetlepel yoghurt

Bereiding
Hussel de slablaadjes en de druiven in een grote kom door elkaar. Snijd de bleekselderij in stukjes en meng die er doorheen. Rooster de walnoten in een droge koekenpan tot ze licht gekleurd zijn. Gooi de stugste stukjes van de peterseliesteeltjes weg en hak de rest van de steeltjes fijn.

Hak de blaadjes fijn en strooi die over de salade. Doe de gehakte steeltjes in een schoon potje met de mosterd en de azijn en giet er drie keer zoveel olijfolie over. Voeg de yoghurt en een flinke snuf peper en zout bij. Draai het deksel op de pot en schud de dressing stevig. Proef en maak zonodig op smaak af met nog wat olie, azijn of yoghurt. Sprenkel de dressing over de salade. Snijd de appel in lucifergrote reepjes en strooi die over de salade. Strooi ook de noten over de salade. Hussel alles voorzichtig door elkaar. Snijd de blauwe kaas in kleine brokjes en strooi die over de salade.

 

Stoofpot van kikkererwten met tomaat en bleekselderij

Ingrediënten

  • 1 ui in ringen
  • 1 venkelknol in plakken
  • 1 ¼ dl olijfolie
  • 1 winterwortel geschrapt en in stukjes gesneden
  • 3 stengels bleekselderij (of groenselderij) in plakjes
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 ½ dl rode of witte wijn
  • 1 blik tomaten van 400 gram
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 el oregano, 1 el tijm, 2 el peterselie of andere kruiden naar wens
  • 1 dl groente- of kruidenbouillon
  • 400 gram kikkererwten uit blik
  • 4 el pesto
  • Evt. verse basilicumblaadjes
  • Zout en peper 


Bereiding
Doe de ui en de venkel in een koekenpan en bak ze 4 minuten op halfhoog vuur. Voeg de wortel en de bleekselderij toe en bak nog 4 minuten mee. Doe de tomatenpuree erbij en blijf 1 minuut roeren. Giet de wijn in de pan en laat hem enkele minuten inkoken. Doe de tomaten uit blik met het sap, de kruiden, suiker en groentebouillon in de pan. Breng aan de kook en laat het geheel enkele minuten zachtjes pruttelen. Roer de kikkererwten door de soep en warm nog 5 minuten door. Proef de soep en breng op smaak met peper en zout.
Serveer met een lepel pesto met gesnipperde basilicum.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb