Warme zomergroenten en nieuwe aardappels met munt
Ingrediënten
- 1 kg nieuwe aardappels, geschild
- 1 ½ kg tuinbonen, gedopt
- 2 cm in plakjes gesneden gemberwortel
- half bosje munt
- 1 kg doperwten, gedopt
- 3 in stukken gesneden lente-uitjes
- 1 el wittewijnazijn
- 2 el zonnebloemolie
- 30 gram roomboter
- peper, zout
Bereiding
Kook de geschilde aardappels in water met zout in 15-20 minuten gaar. Breng de gedopte tuinbonen met de gember en 2 takjes munt in een ruime pan met ruim water aan de kook. Kook ze 5 minuten. Voeg de gedopte doperten en de lente-ui toe en kook allesnog 5 minuten. Pluk de blaadjes van de rest van de takjes munt en snijd ze in reepjes.
Klop in een ruime schaal een dressing van de azijn, de olie, en zout en peper. Giet de aardappels af, voeg de boter en de fijngesneden munt toe en schud alles om. Giet nu de tuinbonen met dopertwen af, verwijder de gember en de munttakjes. Schep de groenten door de dressing en serveer ze met de muntaardappels.
Bron: Smaakmakend , zomer 2006
Lentepasta
Ingrediënten
- 100 gram tuinbonen, gedopt
- 100 gram peulen, schoongemaakt
- 100 gram sperziebonen, schoongemaakt
- klont roomboter
- 200 gram (verse) tagliatelle
- peper, zout, bieslook, peterselie, dille
Bereiding
Kook de pasta in een ruime pan water met wat zout gaar. Kook intussen de tuinbonen, peulen en sperziebonen kort, en doe ze in een pan met de roomboter. Knip of snijd de verse kruiden fijn en meng ze door de bonen. Schep de pasta op een bord en doe de groenten erover. Lekker met biefstuk, of met parmezaanse kaas erover.
Tuinbonen met Zeeuws spek voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 kg tuinbonen
- 1 rode ui
- 50 gram boter
- 100 gram Zeeuws spek in plakken
- ½ dl crème fraîche
- 10 blaadjes fijngesneden basilicum
- zout en peper
Bereiding
Dop de tuinbonen. Pel de ui, snijd hem in de lengte door en snijd de helften in dunnen plakken. Bak ze op halfhoog vuur ca 3 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de tuinbonen toe en zout, sluit de pan en smoor ca 10 minuten.
Bak ondertussen het Zeeuws spek knapperig en verkruimel het daarna. Meng de crème fraîche door de tuinbonen en kook zonodig zonder deksel even in tot het vocht dikker is. Roer de basilicum en wat peper erdoor. Strooi het knapperige spek er pas op het laatst over, anders wordt het zacht.
tuinbonen met sinaasappel-mierikswortelsaus voor 2 personen
Ingrediënten
- 1,5 kg tuinbonen
- 1 ui, gesneden
- 20 g boter
- 20 g bloem
- 1,5 dl melk
- 1/2 dl versgeperst sinaasappelsap
- 1 theel. mierikswortelsaus (uit een potje)
- peper en zout
Bereiding
Tuinbonen doppen. In 15 minuten gaar koken in voldoende water. Intussen ui fruiten in de boter, bloem erdoor roeren en even meefruiten. Scheut voor scheut de melk en het sinaasappelsap toevoegen. Op smaak brengen met mierikswortelsaus, peper en zout. Tuinbonen afgieten, en met een klontje boter erdoor schudden. Saus en bonen apart serveren. Lekker met nieuwe aardappelen, gierst of quinoa en een salade.
tuinbonensalade voor 2 personen
Ingrediënten
- tuinbonen, gedopt en gekookt
- 300 g vastkokende aardappels, beetgaar ge-kookt
- 2 eetl. mayonaise
- 2 eetl. yoghurt
- 1 eetl. citroensap
- peper en zout
- verse dille
- 1 blaadje salie
- 1 bosuitje of ½ paprika, fijngesneden
- evt. een aantal blaadjes (rucola)sla
Bereiding
Snijd de aardappels in blokjes en meng ze door de gekookte tuinbonen. Knip de salie en dille heel fijn. Meng de mayonaise, yoghurt, citroensap, peper en zout, dille en salie. Schep de dressing door de aardappelstukjes, paprika of ui en tuinbonen. Laat de salade een kwartiertje staan alvorens deze op te die-nen. Serveer naar wens op een bedje van (rucola)slablaadjes. Heerlijk met een tomatensoepje vooraf en met geroosterd brood er bij.