Andijviesalade met gerookte vis
ingrediënten
- 1 krop andijvie
- 1 gerookte makreel of rode poon
- Flinke gemengde noten (bv. walnoten, peccannoten, hazelnoten, amandelen,
- paranoten)
- Hand zonnebloempitten
- Olijfolie
- citroensap
- Peper
- Zout
- Appeldiksap
Bereiding
Was de andijvie, laat hem goed uitlekken en snijd hem klein. Fileer de vis en verdeel hem in kleine stukjes. Hak de noten klein en rooster ze desgewenst in een droge koekenpan. Rooster de zonnepitten apart in een droge koekenpan. Klop een dressing van olie, azijn, een klein scheutje diksap en naar smaak peper en zout. Doe de andijvie in een kom, verdeel de noten, pitten en vis erover. Giet vlak voor het opdienen de dressing over de salade.
Serveren als hoofdgerecht met gebakken aardappeltjes of als voorgerecht.
Andijvie met radijsjes en tonijn
Ingrediënten
- 400 gram andijvie
- 8 radijsjes + mooi blad van deze radijsjes
- 2 bosuitjes
- 6 kleine augurkjes
- 1,5 theelepel mosterd
- 1,5 theelepel citroensap
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 blikje tonijn (120 gram)
- zout
- zwarte peper
- 4 sneden zuurdesembrood
Bereiding
Rooster het zuurdesembrood. Breng een pan met flink water en een eetlepel zout aan de kook. Maak de andijvie schoon en houd de bladeren heel.
Snijd bosuitjes en augurk in fijne ringetjes en doe bij elkaar in salade kom. Maak radijsjes schoon en snijd ze in plakjes. Als er mooi radijsblad aan zit, was dit goed en snijd in grove repen. Voeg bij augurk en ui.
Als het water aan de kook is, voeg de hele bladeren andijvie toe en blancheer 30-60 seconden. De andijvie moet nog bite hebben. Schep de andijvie in een vergiet, en duw met de achterkant van een lepel het meeste overtollige vocht eruit. Maak andijvie los, en laat afkoelen tot lauw.
Voeg tonijn, mosterd, citroensap, olijfolie, peper en zout toe aan ui en augurk mengsel. Meng goed door elkaar. Rol de afgekoelde andijvie op en snijd in repen (1cm) en dan nog eens overdwars doormidden. Meng andijvie door het tonijnmengsel en maak eventueel verder op smaak met olijfolie, citroen, zout en/of peper.
Beleg iedere snee zuurdesembrood met een dikke laag tonijnsalade, en eet uit het vuistje.
Ingrediënten
- 1 grote krop andijvie
- 3 stengels bosknoflook
- olie
- Pakje roomkaas, bv. Boursin
- Peper, zout
Bereiding
Snijd de andijvie klein, was hem en laat goed uitlekken. Was de knofloken en snijd ze klein. Verhit olijfolie in een wok of koekenpan. Bak hierin de verse knoflook licht aan. Voeg de andijvie toe en laat deze meebakken tot hij goed geslonken is. Roer de roomkaas door het geheel en maak op smaak af met peper en zout. Lekker met pasta.
Roergebakken andijvie met sesam (kan ook met paksoi)
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 750 g andijvie
- 2 tenen knoflook
- 2 cm verse gemberwortel
- 1 el olijfolie
- 100 ml groentebouillon (van tablet)
- 1 tl maïzena
- 1 el kraanwater
- 1⁄2 el sesamolie
- sesamzaadjes
Bereiding
Was de andijvie en snijd de bladeren in stukjes. Pers de knoflook, schil de gember en snijd fijn. Verhit de olie in een wok/koekenpan. Roerbak de knoflook, gember 5 min. Roerbak het andijviegroen 2 min. mee (slinkt snel, wordt dan snel papperig) N.B. als je niet zo van een ‘papje’ houdt, kun je de bouillon en maïzena achterwege laten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Roer de maizena los en schep met het water door de andijvie. Roer tot het vocht licht is gebonden. Druppel de sesamolie erover en roer even door. Serveer met de sesamzaadjes er over. Lekker met stukjes gebakken kip erdoor.
Andijviestamppot met kaas en paprika voor 2 personen
Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen
- 1 flinke struik andijvie
- 1 rode paprika
- 200 gram belegen of oude kaas in blokjes
- Scheut melk
- Klontje boter
- Peper, zout
Bereiding
Schil de aardappelen, snijd ze klein en kook ze gaar. Was de andijvie en snijd hem klein. Was de paprika en snijd hem in kleine stukjes. Giet de aardappelen af als ze gaar zijn en stamp ze met de melk, boter en peper en zout tot puree. Meng eerst de rauwe andijvie hier goed doorheen en schep vervolgens de blokjes paprika en kaas door de stamppot. Zonodig het geheel nog even opwarmen (let op dat het niet aanbrandt).
Andijvierolletjes met couscous en geitenkaas
Ingrediënten
- 16 grote andijviebladeren
- 4 el pijnboompitten
- 200 gram zachte geitenkaas
- 4 el couscous
- 3 el pesto
- peper
- olijfolie
Bereiding
Was de andijviebladeren. Blancheer ze 5 minuten in kokend water met zout. Spoel ze daarna af onder koud water en laat ze uitlekken. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan goudbruin. Leg 3 andijviebladeren op elkaar zodat er 8 setjes dubbele andijviebladeren klaarliggen. Verdeel de geitenkaas in 8 stukken en leg ze in het midden van de bladeren samen met de couscous, pijnboompitten en pesto. Maal er verse peper over. Vouw aan weerszijden de zijkanten van ieder setje andijvieblad naar binnen en rol ze op tot 8 rolletjes. Bestrijk ze met olijfolie. Plaats de rolletjes in een ovenschaal en zet ze gedurende 5 minuten onder de gril.
Andijvierolletjes met spek en kaas
Ingrediënten
- 1 kg andijvie
- ca 200 gram (biologisch) ontbijtspek
- ca 200 gram kaas in plakken
- boter om in te bakken
Bereiding
Was de andijvie en stoof hem kort met aanhangend water in een ruime pan, tot de groente flink geslonken is (waarschijnlijk kan dit niet allemaal in één keer, gezien het volume van rauwe andijvie). Laat de andijvie in een vergiet goed uitlekken en knijp er zonodig met de hand nog wat vocht uit. Leg op een groot bord of snijplank twee plakjes spek naast elkaar, hierop plakken kaas. Maak van een paar bladen andijvie een rolletje, leg dit op de kaas en rol spek en kaas op de andijvie heen, zodat je een stevig rolletje krijgt. Idem met de rest van andijvie, spek en kaas. Verwarm de boter in een koekenpan en bak de rolletjes tot het spek knapperig is. Lekker met aardappelpuree en stoofperen.
Romige viscurry met andijvie
Ingrediënten
- 500 gram andijvie
- 400 gram kabeljauwfilet
- 1 teen knoflook, geperst
- 3 bosuitjes
- 1 eetlepel milde kerriepoeder
- bekertje creme fraiche
- olie of boter om in te bakken
- peper en zout
Bereiding
Andijvie wassen, laten uitlekken en in repen snijden. Visfilet in stukjes snijden. Bosui fijnsnijden. Boter of olie verhitten in een pan, knoflook erin, dan de vis en de kerriepoeder erbij doen. De vis op hoog vuur ca 2 minuten bakken. Daarna op een bord scheppen. Andijvie en bosui door het bakvet scheppen en 2 à 3 minuten roerbakken. Creme fraiche erdoor roeren, peper en zout naar smaak toevoegen. Vis bij de groente voegen en nog even goed verwarmen. Lekker met rijst.
Kan ook goed met paksoy in plaats van andijvie.