Bloemkoolsoep

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 25 gram boter
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 30 gram amandelen, fijngemalen
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 450 ml melk
  • Zout en peper
  • (Versgeraspte) nootmuskaat
  • Cayennepeper
  • Amandelschaafsel, geroosterd

Bereiding
Verdeel de bloemkool in roosjes van gelijke grootte. Laat de boter smelten in een koekenpan en bak de ui hierin 5 minuten op laag vuur zonder hem te laten kleuren. Voeg de knoflook, bloemkoolroosjes en gemalen amandelen toe en schep ze om. Schenk de bouillon erbij, voeg de laurierblaadjes toe en breng dit aan de kook. Kook de soep afgedekt ca 10 minuten op laag vuur tot de bloemkool gaar is. Laat de soep een beetje afkoelen, verwijder de laurierblaadjes en pureer de soep. Leng desgewenst aan met melk. Rasp er wat nootmuskaat over, voeg zout en peper naar smaak toe en verwarm de soep, maar laat hem niet meer koken.
Strooi er vlak voor het serveren wat cayennepeper en geroosterd amandelschaafsel over.

 

Bloemkoolschotel met croutonlaagje

Ingrediënten

  • 150 gram korte pasta
  • 600 gram bloemkool in roosjes
  • 2 el olijfolie
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gehakt
  • 75 gram boter
  • 4 el bloem
  • 1 liter melk
  • 200 gram parmezaanse kaas
  • 30 gram verse basilicum, gesneden
  • 5 sneetjes oud brood
  • 50 gram boter, gesmolten

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pasta in ruim water beetgaar en giet hem af. Kook de bloemkool net gaar. Verhit de olie in een braadpan en fruit ui en knoflook op middelhoog vuur glazig. Meng ze in een kom met de bloemkool.
Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en verhit deze al roerend 1 minuut. Roer langzaam de melk erdoor en blijf roeren tot de saus kookt. Haal de pan van het vuur en roer er 125 gram van de kaas door en de basilicum. Men bloemkool, pasta en ui door de saus. Schep het mengsel in een grote ovenschaal. Snijd het brood in blokjes. Schep ze door de gesmolten boter en strooi ze over het gerecht. Bestrooi het met de rest van de parmezaanse kaas. Bak het geheel in 35 tot 40 minuten goudgeel.

Tip: als je weinig tijd hebt, kun je de laatste stap - het bakken in de oven - overslaan. Het is wel lekkerder, maar zonder korstje smaakt de saus met alle
groenten zeker ook. Meng dan alle kaas door de saus.

 

Indiase bloemkool (4 personen)

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool, in roosjes
  • 200 gram aardappels, geschild en in blokjes
  • ½ ui, gesnipperd
  • 4 rijpe tomaten, in stukken
  • 2 cm gember, geraspt
  • ½ tl zwart mosterdzaad
  • ¼ tl kurkuma (geelwortel)
  • 1 tl komijnpoeder (djintan)
  • 1 tl korianderpoeder (ketoembar)
  • 1 ½ tl garam masala (indiaas kruidenmengsel)
  • 1 tl suiker
  • 3 el olie

Bereiding
Verhit de olie op middelhoog vuur en voeg het mosterdzaad toe. Dek de pan af en schud hem heen en weer tot het zaad begint te springen. Voeg de ui en aardappel toe en bak beide lichtbruin.
Roer de kurkuma, komijn, koriander en garam masala erdoor en bak ze enkele seconden mee. Voeg de tomaat toe, roer goed en meng dan de bloemkoolroosjes erdoor. Voeg de gember, suiker en 125 ml water toe, zet het vuur hoger en breng het geheel aan de kook. Temper het vuur, dek de pan af en laat alles 15 minuten sudderen, tot de groenten gaar zijn. Voeg zout naar smaak toe. Als de saus te nat is, laat hem dan voor het serveren nog 1-2 minuten inkoken.
Serveren met de rijst en groene salade.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb