Kokos-vissoep met prei en pastinaak

Ingrediënten

  • 500 gram pastinaak
  • 1 el olie
  • zout
  • 3 dl kokosmelk
  • 1 stengel citroengras of sereh
  • 1,5 liter vis-of groentenbouillon
  • 100 gram mie of dunne lintpasta
  • 1 eetlepel currypasta
  • 1 theelepel geelwortel
  • 2 preien, in dunne ringen
  • 250 gram visfilet, in blokjes
  • 1 theelepel samabal oelek
  • citroensap
  • 3 el koriander, fijngesneden

Bereiding
Pastinaken schillen en in blokjes snijden. In een pan met dikke bodem olie verhitten en pastinaak met wat zout 2 min. Zachtjes laten bakken. 1 dl kokosmelk erbij gieten en pastinaak met deksel op de pan 10 minuten zachtjes koken. Zonodig af en toe scheutje water toevoegen. Citroengras opensnijden. Bouillon, citroengras, mie, currypasta en geelwortel toevoegen en soep ca 5 minuten laten koken.
Prei, vis, rest van de kokosmelk en sambal toevoegen en soep nog 3 minuten zachtjes doorkoken. Citroengras uit de soep nemen.
Op smaak brengen met zout, citroensap en evt. meer sambal. Bestrooien met koriander. Lekker met rijstcrackers. Oosterse, pittig-zoete maaltijdsoep. Vervang de vis eventueel door gebakken tofu of tempeh. Bron: Smaakmakend, winter 2005

 

Gekarameliseerde pastinaak met wortel en salie

Ingrediënten

  • 4 grote pastinaken
  • 4 wortels
  • 3 eetlepels honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel water
  • 2 eetlepels verse gehakte salieblaadjes
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel gehakte peterselie

Bereiding
Schil de pastinaken en wortels, halveer ze en snijd ze dan in de lengte in vieren. Meng in een kom de honing, olie en water door elkaar. Schep hier de wortels en pastinaken door. Vet een ovenschaal, schep hier het groentemengsel in en bestrooi het met de salieblaadjes. Zet de schaal 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Strooi dan de suiker over het groentegerecht en laat dit even kleuren onder de grill. Bestrooi het gerecht voor het opdienen met peterselie.

 

Salade van gegrilde pastinaak met walnotentapenade

Ingrediënten

  • 1 el suiker
  • 1 el boter
  • 1 schoongemaakte pastinaak in plakjes
  • peper en zout
  • 2 eetlepels walnoten, gehakt
  • 1 theelepel citroensap en 1 theelepel citroenrasp
  • 1 bosje basilicum
  • 4 takjes dragon
  • 4 takjes dille
  • 80 gram postelein
  • 4 el olijfolie
  • 1-2 el gedroogde cranberry's.

Bereiding
In een koekenpan suiker strooien en samen met boter en 3 eetlepels water laten smelten. Plakken pastinaak hierin gaar en bruin bakken. Op smaak brengen met peper en zout. Plakken pastinaak uit de pan scheppen en de cranberry's zachtjes in de achtergebleven caramel bakken. Voor de walnotentapenade walnoten, citroensap en -rasp in de vijzel mengen met wat takjes dille, dragon en basilicum. Beetje bij beetje de olijfolie toevoegen tot de massa dik begint te worden. Op smaak brengen met peper en zout.
De rest van de kruiden plukken, met de postelein mengen en over de borden verdelen. Pastinaakplakken erop leggen en serveren met de walnotentapenade. Bestrooien met de cranberry's. Bron: Smaakmakend, winter 2006

 

Pastinaak - mosterdsoep

Ingrediënten

  • 1 pastinaak
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olie
  • 4dl bouillon
  • 3 eetlepels mosterd
  • 0,5dl koffieroom
  • zout
  • 2 eetlepels gehakte peterselie

Bereiding
Maak de pastinaak schoon en snijd deze in blokjes. Maak de ui schoon en snijd deze in ringen. Pel het knoflookteentje en pers deze uit. Verhit de olie in een pan en fruit hierin eventjes de ui en knoflook. Voeg dan de bouillon en pastinaak toe, breng dit aan de kook, leg een deksel op de pan en laat de soep ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de blokjes pastinaak gaar zijn.
Roer in een kommetje de koffieroom en mosterd door elkaar en roer dit door de soep. Laat de soep goed warm worden, maar niet meer koken. Breng de soep zonodig op smaak met wat zout en strooi de peterselie erover.

 

Geroosterde wintergroenten

Geroosterde groente krijgt een zoetere smaak en een knapperig korstje.

Ingrediënten

  • Diverse stevige wintergroenten naar smaak, zoals pastinaak, bieten, aardappels, winterpeen, aardperen, knolselderij, venkel, pompoen, zoete bataat
  • Olie
  • Peper
  • Zout
  • Evt.takjes tijm of rozemarijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden en haal het bakblik uit de oven. Snijd alle schoongemaakte groenten in even grote stukken, knoflook hele tenen. Meng ze goed in een grote kom met 2 eetlepels olie, peper, zout. Leg een vel bakpapier of aluminiumfolie over het bakblik. Spreid de groente uit over het bakblik, stop eventueel wat takjes tijm en rozemarijn onder de groente (niet erop want dan verbranden ze). Rooster het geheel ca 30 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de stukjes).

 

Hartige taart met pastinaak en ansjovis

Ingrediënten

  • 250 g pastinaak
  • 50 g sjalot of ui
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels gemalen gruyère
  • 100 g volle kwark
  • 100 g gerijpte geitenkaas (buche)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • olijven naar smaak
  • 1 blikje ansjovis
  • peper

Bereiding
Leg het bladerdeeg in een bakvorm. Snipper de sjalot en snijd de pastinaak in kleine blokjes (ongev. ½ cm). Verwarm 1 eetlepel olie en fruit de sjalot zachtjes glazig. Voeg de pastinaak, een weinig water en een snuifje tijm toe en laat de groente beetgaar stoven.
Roer intussen de eieren los met de kwark en twee eetlepels gruyère. Brokkel de geitenkaas bij dit mengsel en roer nogmaals goed. Laat de gare pastinaak wat afkoelen en roer bij het eimengsel. Voeg hieraan de gesneden olijfjes toe en breng op smaak met peper. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg.
Snijd de ansjovis in kleine stukjes en verdeel over de vulling. Strooi de overgebleven gruyère over de vulling en plaats de taart onmiddellijk in de voorverwarmde oven (180° - 200° C) ongeveer 30 minuten.

 

Winterse groentesoep

Ingrediënten

  • 1 el olie
  • ½ venkelknol, fijngehakt
  • 3 wortels, in blokjes gesneden
  • 1 ui, gehakt
  • 2-3 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 pastinaak, in blokjes gesneden
  • zout en versgemalen peper
  • 2 tl peterselie
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 aardappel, in blokjes gesneden
  • 1,2 l groentebouillon
  • 100 gram diepvrieserwten

Bereiding
Laat de olie smelten en voeg de venkel, de wortels, de knoflook, de pastinaak en het zout en peper toe. Doe het deksel op de pan en laat het mengsel 10 tot 15 minuten zachtjes bakken. Schep af en toe om.
Voeg de tomatenpuree, aardappel en bouillon toe. Meng alles goed. Laat het geheel 20 tot 30 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Roer af en toe in de soep. Voeg de erwten toe en als laatste de peterselie. Breng het geheel aan de kook en dien de soep direct op.
Variatie: vervang de venkel door enkele stengels gehakte bleekselderij. Vervang de erwten door suikermais.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb