Italiaans basisrecept

Ingrediënten

  • 500 gram verse borlottibonen (blijft ca. 200 gram van over)
  • 3 hele tenen knoflook + 1 gehakte teen knoflook
  • 1 stengel bleekselderie in stukken
  • 1 laurierblad
  • 2 takjes salie
  • Zoveel bouillon of water tot de bonen net onder staan.

Bereiding
Dop de bonen. Kook ze vervolgens gaar in de bouillon/water met alle ingredienten. Na 20 minuten even proeven of ze gaar zijn. Bonen er uit scheppen en opdienen met zout en roomboter of een scheut olijfolie er doorheen. Of verder verwerken bijvoorbeeld roerbakken met garnalen, puree van maken; in een salade verwerken, saus van maken.

 

Bonensalade

Ingrediënten

- 200 gram verse Borlottibonen, gedopt
- pot of blik mais
- pot kikkererwten
- kruiden: tijm, rozemarijn, salie
- 2 tenen knoflook
- laurierblad
- 1 rode paprika
- 2 tomaten

Dressing
- 1 ui, fijngesneden
- zout, peper
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 1 tl mosterd
- 1 tl gedroogde oregano
- 4 el rode of witte wijnazijn
- 5 el olijfolie

verse kruiden: peterselie, bieslook, koriander, wat je hebt

Bereiding
Kook de Borlottibonen ca 20 minuten in bouillon met de knoflook, laurierblad en de tijm/rozemarijn/salie of wat je hebt aan kruiden. Schep de bonen uit de bouillon en laat ze wat afkoelen.

Maak intussen de dressing: klop alle ingrediënten door elkaar.
Snijd de paprika en tomaat in kleine stukjes. Meng de kikkererwten, mais, bonen, tomaat en paprika door elkaar. Roer de dressing door het bonenmengsel, dek het geheel af en laat enkele uren in de koelkast staan zodat de dressing in kan trekken. Knip er voor het opdienen volop de verse kruiden doorheen.

 

Borlottiratatouille

Ingrediënten

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook fijngesneden
  • 15 middelgrote tomaten, ontveld en in stukken gesneden
  • Scheut olijfolie
  • 500 gram verse borlottibonen
  • Zout en peper
  • Bos verse koriander, grof gesneden
  • dunne plakjes Parmezaanse kaas

Bereiding
Bak de ui en knoflook zachtjes in de olie tot ze zacht zijn. Voeg de tomaten en de bonen toe en laat alles 45 minuten stoven. Voeg wat water toe als het mengsel te droog wordt.
Haal de bonen als ze gaar maar nog niet papperig zijn van het vuur en laat ze 15 minuten afkoelen. Breng op smaak met peper en zout. Serveren met de koriander, een scheut olijfolie en de Parmezaanse kaas.

 

Hummus van Borlottibonen

Ingrediënten

  • 100 gram gedroogde of 250 gram verse borlottibonen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • sap van 1 citroen
  • theelepel gemalen komijn
  • theelepel paprikapoeder
  • theelepel gemalen koriander
  • 100 ml olijfolie

Bereiding
Meng de bonen in de keukenmachine met de knoflook, het citroensap en de kruiden.Voeg terwijl de machine draait steeds wat olijfolie toe en tenslotte 2 eetlepels water.

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb