Groentecurry
Ingrediënten
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 500g aardappelen
- 150g worteltjes
- 500g sperziebonen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 dl water
- 2,5 dl yoghurt
- peper, zout
Bereiding
Pel de ui en knoflookteentjes en snipper deze. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes. Maak de sperziebonen schoon en breek ze een keer door midden.
Verhit de olie in een pan en fruit hierin de ui en knoflook eventjes. Roer dan de kerriepoeder erdoor. Voeg dan de aardappelen, worteltjes en sperziebonen toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg dan het water, de yoghurt, peper en zout toe. Breng het aan de kook, draai de hittebron laag en laat de curry 20 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn. Lekker met rijst.
Sperziebonen met tomaat en spekjes voor twee personen
Ingrediënten
- 400 gram sperziebonen
- 4 tomaten
- 1 ui, gesneden
- 1 teen knoflook, gehakt
- 200 gram biologische spekblokjes
- 1 dl room
- twee eetlepels mosterd
- zout, peper
Bereiding
Sperziebonen beetgaar koken. Tomaten wassen en in stukjes snijden. Spekblokjes in een koekenpan bakken, na enkele minuten de knoflook, ui en de tomaat toevoegen en meebakken. Vervolgens de room, de mosterd en naar smaak peper en zout toevoegen.
Gado-gado voor 4 personen
Ingrediënten
- 400 gram rijst
- 400 gram sperziebonen
- 1 spitskool
- 1 bakje taugé
- 4 hardgekookte eieren, gepeld
- pindasaus
- geraspte kokos
- peper, zout
Bereiding
Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Maak de sperziebonen schoon. Maak de spitskool schoon en snijd hem in stukjes. Kook de bonen in ca 5-7 minuten beetgaar en kook de spitskoolreepjes ca 2-3 minuten. Haal de groenten uit de pan en laat ze goed uitlekken. Bestrooi naar smaak met peper en zout. Doe de groenten samen in een schaal en meng de taugé erdoor. Snijd de eieren in stukken en leg ze erop. Maak de pindasaus volgens aanwijzingen op de verpakking en giet deze over de groenten. Bestrooi het geheel met de kokos en serveer met de rijst.
Sperziebonen met sinaasappelssaus
Ingrediënten
- 500g sperziebonen
- zout
- peper
- 2 sinaasappels
- 2 eetlepels geschaafde amandelen
- 1dl kookroom
Bereiding
Maak de sperziebonen schoon, breek ze een keer doormidden en kook ze in een pan met een beetje water en zout in ongeveer 10 minuten beetgaar. Boen 1 sinaasappel schoon en rasp de schil eraf en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Rooster in een droge koekenpan de amandelen goudbruin. Breng in een steelpan de sinaasappelsap met de kookroom en de sinaasappelrasp aan de kook en breng het op smaak met peper en zout. Giet de sperziebonen af en schep er de sinaasappelstukjes door. Doe de sperziebonen in een schaal en giet de sinaasappelsaus erover.
Sperziebonen met gemarineerde kipfilet
Ingrediënten
- 500g sperziebonen
- 4 biologische kipfilets
- 5 eetlepels olie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 teentje knoflook
- stukje verse gemberwortel
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- 1 eetlepel sesamolie
- boter
- zout
- peper
Bereiding
Snijd de kipfilets in blokjes en bestrooi ze met een beetje peper en zout. Pel het knoflookteentje en pers het uit. Schil het stukjes gemberwortel en rasp het fijn. Meng in een kom de knoflook, gemberwortel, olie, ketjap, sambal, sesamzaad en sesamolie door elkaar en leg hierin de kipfilets een uur te marineren. Schep het af en toe een keer om.
Maak de sperziebonen schoon en kook ze in een pan met een beetje water en zout gaar. Laat ze dan goed uitlekken. Bak de kipfilets in een wok mooi bruin en gaar. Voeg dan de sperziebonen toe en laat het gerecht goed warm worden. Lekker met rijst.
Lentepasta
Ingrediënten
- 100 gram tuinbonen
- 100 gram peulen
- 100 gram sperziebonen
- klont roomboter
- 200 gram (verse) tagliatelle
- peper, zout, bieslook, peterselie, dille
Bereiding
Kook de pasta in een ruime pan water met wat zout gaar. Kook intussen de tuinbonen, peulen en sperziebonen kort, en doe ze in een pan met de roomboter. Knip of snijd de verse kruiden fijn en meng ze door de bonen. Schep de pasta op een bord en doe de groenten erover. Lekker met biefstuk, of met parmezaanse kaas erover.
Salade Nicoise voor 4 personen
Ingrediënten
- halve krop sla
- 4 tomaten
- 1 paprika, rood of geel
- 1 ui
- 1 komkommer
- 200 gram gekookte sperziebonen
- 2 gekookte aardappel
- 2 hardgekookte eieren
- 1 blikje tonijn in olie
- 8 ansjovisfilets
- 100 gram zwarte olijven
- verse basilicum
- hand uitgelekte kappertjes
- 8 el olijfolie
- 2 eetlepels azijn
- 1 teen knoflook
- zout
Bereiding
Was de sla en laat hem uitlekken. Was en snijd de tomaten, komkommer en paprika in grove stukken en snijd de ui in dunnen plakken. Doe de slabladeren in een grote lage schaal en leg alle groente hierop. Garneer met de overlangs in vieren gesneden eieren, de uitgelekte tonijn en ansjovis, de olijven, de basilicum en de kappertjes. Klop van de olie, de azijn, het zout en de knoflook een dressing en giet deze over de salade. Serveren met brood.