biologische groenten oogsten

Een concrete afspraak

 Een Pergola associatie is een samenwerkingsverband tussen een groep betrokken burgers en een landbouwbedrijf. Pergola is de Nederlandse
term voor een beweging die in de VS is ontstaan als CSA, Community Supported Agriculture. Het woord Pergola staat symbool voor de relatie tussen de klant en het boerenbedrijf: de deelnemers vormen het symbolische geraamte waarlangs de plant -het boerenbedrijf- op kan klimmen en waaraan het steun en stevigheid ontleent.

Burgers verbinden zich met een landbouwbedrijf door toe te zeggen (wekelijks) een deel van de oogst af te nemen ongeacht of die groot of kleiner uitvalt en daarvoor de kosten te dragen. De boeren spannen zich op hun beurt in om de aarde, de planten en de dieren zo goed mogelijk te verzorgen. Op basis van deze eenvoudige afspraak ontstaat er een netwerk rondom de tuinderij met een grote stabiliteit en veel mogelijkheden.
Wij hebben gekozen voor deze samenwerkingsvorm om mensen te betrekken bij het verbouwen van hun voedsel en om onafhankelijk te zijn van de onzekere markt en de tussenhandel. Het Pergola systeem geeft stabiliteit in afzet en inkomen. Wij leveren het liefst direct aan onze klanten die bereid zijn een eerlijke prijs te betalen voor eerlijke produkten. Ook vinden we het leuk en belangrijk om een groep van betrokken deelnemers rondom ons bedrijf te hebben.

Kenmerken van een Pergola associatie
Er is een concrete samenwerking tussen de boer van een landbouwbedrijf en de deelnemers. Boer en deelnemers maken samen een aantal afspraken:

  • gezamenlijk delen van de oogst (risicodeling), wederzijdse zorg
  • gezamenlijk delen van de kosten
  • openheid van zaken: transparante prijsvorming, open boekhouding, deelnemers zijn betrokken bij het beleid van de boerderij

Met dank aan Tineke Bakker, de Oosterwaarde
http://www.oosterwaarde.nl/

 

Bekijk hier de Pergola enquête 2019

Bekijk hier de Pergola enquête 2020

   

 

Reacties Pergola's

"Doordat ik dit jaar af en toe heb meegeholpen op de tuin, heb ik een veel beter beeld gekregen
van deze bijzondere tuin en de intensiteit ervan en... nog veel meer respect voor
de producten, voor de oogst. Hoe blij je mag zijn met wat je in je tas en dus
op je bordje krijgt!"

"De kwaliteit is meestal goed en als de kwaliteit eens wat minder is dan heb ik daar geen last van. Als je weet hoeveel groenten er worden weggegooid omdat er één plekje op zit ... vind ik afschuwelijk!"

" Het spreekt ons aan dat wij producten eten die in de buurt worden geteeld, biologisch zijn en verzorgd worden door mensen die extra zorg behoeven. Ga zo door!"

Koningslaan 5A
3981HD Bunnik

info@tuinderijdevollegrond.nl

Volg ons:   fb     

NL-BIO-01 023942  EU Organic Logo Colour rgb