ARBEIDSMATIGE ACTIVERING OP TUINDERIJ DE VOLLE GROND
Wij bieden maatwerk voor mensen met een (tijdelijke) zorgvraag.
Ons uitgangspunt is zinvol werk dat betekenis heeft voor de deelnemer en past bij diens interesses en vaardigheden. Wij werken bewust met kleine groepen om persoonlijke begeleiding te optimaliseren in een rustige omgeving.
Zorgmedewerkers Albertjan en Julia zijn de begeleiders. Zij nodigen iedere deelnemer uit zichzelf te zijn zodat zij een positief zelfbeeld kunnen ontwikkelen en indien passend, op een duurzame manier terug kunnen keren op de arbeidsmarkt.
Wij vinden dat
- Iedereen kan leren
- Iedereen kan werken
- Iedereen die dit (tijdelijk) niet zelfstandig kan, recht heeft op ondersteuning
- Ieder mens heeft recht op zijn eigenheid
Wat bieden wij?
De seizoenen en werkzaamheden op de tuinderij bieden een bedding om weer ritme en structuur op te bouwen met zinvol werk.
In de zomer is er in en om de tuin een overvloed aan gevarieerde werkzaamheden, op elk niveau van het productieproces. Je helpt met het verbouwen van biologische groenten; voorbereiding van de bedden, planten, wieden of het vullen van de groentetassen.
In de winter richten wij ons op klussen zoals onderhoud van de schuur of kippenstal en het maken of repareren van houten meubels.
We kijken per dag welke klus bij de interesse of het energieniveau van de deelnemer past, het fysiek of geestelijk herstel staat centraal. Ook biedt de tuin de gelegenheid om in een sociale omgeving ervaring op te doen met werk, collega’s en dagritme opbouwen.
Iedereen werkt mee op vaste dagen of dagdelen. Door het medeverantwoordelijk zijn voor de dagelijkse klussen en het in standhouden van deze plek, ontstaat er een kleine gemeenschap. Respect voor ieder persoon staat voorop.
Bij de vrijwilligers van de tuinderij is het doel het tuinwerk, bij de deelnemers is het doel herstel en/of stabilisatie met als middel het tuinwerk.

Wie werken er mee?
Dagelijks helpen er zo’n 8 tot 12 mensen mee op de tuinderij, bestaande uit een mix van vrijwilligers, stagiaires en deelnemers onder leiding van de tuinders en zorgmedewerkers.
Annemarie of Benthe zijn de tuinders en hebben de verantwoordelijkheid over groentes en het bedrijf als geheel. Julia en Albertjan zijn de zorgmedewerkers en zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van de deelnemers. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor kwesties rondom aanmelding voor een werktraject en de dagelijkse klussen in afstemming met de tuinders.
Hoe ziet een werkdag eruit?
Aangekomen op de tuin is er tijd voor een kopje koffie of thee, dan volgt de werkbespreking. Volgens een vaste dagindeling maken wij duidelijke afspraken wie wat gaat doen. Iedere deelnemer werkt aan eigen doelen. Er is ruimte om samen te werken met anderen, maar ook alleen. De dag heeft een duidelijk ritme wat betreft pauzes en werktijden. Voor deelnemers maken we, in tegenstelling tot vrijwilligers en stagiaires, uitzonderingen wat betreft later starten en eerder stoppen als dat op dat moment in het hersteltraject past.



Hoe kom ik in aanmerking?
Zorgdeelnemers hebben in principe een tijdelijk contract voor een aantal afgesproken dagdelen met de tuinderij. Heb je een zorg of begeleidingsvraag dan kan je bij ons werken aan jezelf op basis van een WMO of WLZ indicatie. Met een AWBZ indicatie of een indicatie van de gemeente kun je bij ons aan de slag.
Het is ook mogelijk dat een werkgever bij ons een hersteltraject financiert.
Jij bent zelf, of je wettelijke vertegenwoordiger, is verantwoordelijk voor de indicatie/financiering. We kunnen daarin wel adviseren, neem vooral contact met ons op voor een eerste oriëntatie hierop.
Omdat onze zorg altijd maatwerk is, maken we na een kennismakingsperiode samen met jou je werkplan. Hierin staan de doelen en de manier waarop je daaraan werkt. De intentie is om minimaal 2x per jaar te evalueren. Een zorgtraject dat je bij ons volgt duurt nooit langer dan dat de indicatie loopt. Betreft het een WMO indicatie dan ben je zelf verantwoordelijk voor verlenging of aanpassingen.
Aan het einde van je periode bij Tuinderij de Volle Grond vindt een eindgesprek plaats.
In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk om zonder (duidelijkheid vooraf over de) indicatie of financiering bij ons aan de slag te gaan. Neem hierover contact op met Albertjan of Julia via zorg@tuinderijdevollegrond.nl
Stappenplan instromen op de tuin
- Twee weken meelopen en evaluatie. Indien het past:
- Indicatie op orde maken
- Werkplan samenstellen en aan de slag op de tuin
- 2 keer per jaar evalueren adhv het werkplan
- Indicatie wordt verlengd of loopt af. Indien hij afloopt:
- Eindgesprek bij afscheid
Heb je interesse? mail zorg@tuinderijdevollegrond.nl, bel 06 30 29 91 87 of kom een keer langs.